A legkisebb magyar borvidék újra megmutatta magát Budapesten

Vágólapra másolva!
Személyesen kínálták boraikat kóstolásra a somlói borászok a budai várban.
Vágólapra másolva!

Különleges összefogásnak készült a Somlói Borvidék az idei Budapest Borfesztiválra, ugyanis hat pince egy helyen, együtt mutatkozott be, ráadásul a vagány, ásványos karakterű boraikat személyesen kínálták kóstolásra a borászok.

Forrás: Origo

Népszerű volt a stand, Gulyás Gergely és Nagy Márton miniszterek, Horkay András és Szik Mátyás borszakértők, Gianni Annoni, az ismert tévés szakács, étteremvezető, valamint David Pressman amerikai nagykövet is meglátogatta.

A kiállító pincék a Kancellár Birtok, a Barcza Pincészet, az 5 Ház Birtok, a Tornai Pincészet, a Kolonics Pincészet és a Baráth borbirtok voltak.

A legkisebb borvidék

A Somlói Borvidék a maga 465 hektáros nyilvántartott termőterületével Magyarország legkisebb történelmi borvidéke, melyet a Somló-hegy, Kis-Somlyó hegy és a Ság-hegy szőlőterületei alkotnak.

A Somlón már 1752-ben egy rendkívül szigorú eredetvédelmi és minőségbiztosító szabályzat védte le az egyedi, magas minőségű, itt termett borokat,

amiket máig újabbak követtek, derül ki a borvidék bemutatkozásából.

Forrás: Origo

A juhfark, mint az 1980-as végén, engedélyezett, ősi fajta ma már meghatározza a borvidéket.

Emellett a furmint, olaszrizling, hárslevelű és a tramini adja a borvidék öt meghatározó szőlőfajtáját. A borvidék egyik legfontosabb eseménye a Juhfark Ünnep nevű sétálókóstoló, amelyet idén is októberben rendeznek meg.