Zamatos és lédús, gyógyító hatása különleges, vitamin tartalma kiemelkedően magas. A szőlő minden egyes fürtje jobbá varázsolja az életünket – állítja a Mindmegette.

Már jó ideje javasolják a táplálkozástudomány szakemberei a rendszeres szőlőfogyasztást, főként azoknak, akiknek szív- és keringési betegségük van. Ez a gyümölcs ugyanis tisztítja az erek falát, segít az érelmeszesedés és vérrögképződés megakadályozásában, de még a szívizmok rugalmas működésében is fontos szerepe van. 

A népszerű hazai portál a következő 7 okot gyűjtötte össze a szőlőfogyasztás mellett:

 1. Jó az epére és a májra
  A szőlő fogyasztása a májra és az epére is jótékony hatású, emellett a vesék és a hólyag működését is harmonizálja. A tüdő és a légutak tisztítása mellett a szervezet általános erősítője is. 
  Már jó ideje javasolják a táplálkozástudomány szakemberei a rendszeres szőlőfogyasztást.Forrás: Shutterstock
 2. Társ a diétában
  A szőlő úgy hat a szervezetre, mint valami szupererős takarítógép. Sok C- és B-vitamint, káliumot-, kalciumot-, magnéziumot-, és flavonoidokat tartalmaz, de amellett, hogy megadja szervezetünknek a legfontosabb tápanyagokat, közben kipucol minden káros anyagot a testünkből, ráadásul felpörgeti az anyagcserét. Mivel magas a szőlőcukor-tartalma, fogyókúra esetén csak mértékkel fogyasszuk, de mindenképpen hasznos rendszeresen beiktatni az étrendünkbe. A tisztítókúrákban szinte nélkülözhetetlen. Érdemes egy-két napig kizárólag szőlőt ennünk, és szűretlen levet innunk. Az ősz beköszöntével hetekig, sőt hónapokig élvezhetjük áldásos hatását a hazai fürtöknek, ezért érdemes ilyenkor minél többször csemegéznünk belőle.

 3. A magja is egészséges
  A többszörösen telítetlen zsírsavak egészségvédő és betegségeket megelőző hatása nélkülözhetetlen a szervezetünk számára. A szőlő hidegen préselt magolaja bizonyítottan gazdag ezekben a szellemi frissességet is adó telítetlen zsírsavakban, amelyek az agy működését is pozitívan befolyásolják. Véd a vírusok és a baktériumok ellen, segít a daganatos betegségek és a trombózis megelőzésében, valamint csökkenti a koleszterinszintet. A gyümölcs áldásos hatása akkor a leghatékonyabb, ha a gyümölcs húsát és magját egyszerre esszük. A magot érdemes szétrágni, hiszen így jóval több gyógyító tápanyag jut a szervezetbe.
  Szüretelőgéppel szedik a legkorábbi érésű szőlőfajtát, a Csabagyöngyét a Balaton Agrár Zrt. területén, a Somogy megyei Ordacsehi határában.Forrás: MTI/Varga György
 4. Sportoláshoz nélkülözhetetlen
  Edzés vagy verseny alatt a folyamatos folyadékbevitel és az elvesztett energiapótlás a cél. Ez utóbbit a sokaknak jól bevált szőlőcukorral lehet megoldani. Körülbelül 20 perc kell ahhoz, hogy a gyorsan felszívódó egyszerű cukor vércukorszint emelő hatása megszűnjön, vagyis célszerű húsz percenként folyamatosan pótolni az energiát, ha meg akarjuk akadályozni a teljesítményzuhanást.

 5. Jó hatással van idegrendszerünkre
  A szőlő cukortartalma miatt energiát ad és óriási segítségünkre van a stresszhelyzetekben. Jó hatással van a fizikai erőlétre, és még az idegrendszert is erősíti.

 6. Tisztítja a fogakat
  A szőlőben lévő polifenol nevű hatóanyag akadályozza a fogszuvasodást okozó baktériumok szaporodását. Ez a hatás a mazsolára is igaz. Édesség helyett ezért sokkal hasznosabb a mézédes mazsolát vagy szőlőszemeket nassolni.
  Az ősz beköszöntével hetekig, sőt hónapokig élvezhetjük áldásos hatását a hazai szőlőfürtöknek.Forrás: Mindmegette.hu
 7. Lassítja az öregedést
  A piros színű bogyós gyümölcsök, így a piros szőlő is tartalmaz olyan flavonoidot, amely jelentős antioxidáns, így lassítja az öregedési folyamatokat. Reuma, májbetegségek, vízkór esetén a fehér vagy zöldes színű szőlők a legjobbak, a hurutokat a fekete és kék szőlők oldják a leghatásosabban.