Az ünnepi ételek is készíthetők allergénmentesen

Karácsonyváró reggeli: tej- és gluténmentes gofri
Vágólapra másolva!
Kiss Mona gasztroblogger „mentes" sorozatának második könyvében arra vállalkozik, hogy legfontosabb ünnepeink kedvelt és klasszikus ételeit, desszertjeit ne a hagyományos módokon készítse el. Ennek megfelelően valamennyi, a szerző által elkészített étel glutén-, tej-, tojás-, cukor-, szója-, mogyoró- és élesztőmentes, vegán, továbbá kész lisztkeveréktől mentes. Az előző „A mentes sütiskönyv" folytatásához hasonlóan, szeretne segítséget nyújtani mindenkinek, aki az allergénmentes táplálkozás útvesztőjében kíván eligazodni.
Vágólapra másolva!

A glutén- és tejmentes diéta, valamint a „mentes" életmód javíthatja egészségünket, csökkentheti a gyulladásokat, elkerülhetők az ételérzékenységek, és segíthet a krónikus betegségek leküzdésében is.

A cukormentes étkezés nem csak a fogyásról szól, mint ahogy azt sokan gondolnák.

A cukor elhagyása számos előnnyel jár testnek és léleknek egyaránt.

A túlzott cukorfogyasztás összefüggésbe hozható elhízással, szívbetegségekkel, 2-es típusú cukorbetegséggel, magas koleszterinszinttel, májbetegséggel és magas vérnyomással, hogy csak néhányat említsünk. Ráadásul, mivel a cukor serkenti az éhséghormonokat, így sokakat több evésre késztethet, és a függőség ördögi körét idézheti elő. Rohanó világunkban sohasem volt olyan fontos a mentes táplálkozás és életmód, mint most - áll a könyv megjelenéséről szóló sajtóközleményben.

Kiss Mona: Az ünnepek „mentes” ételei Forrás: Kaszás Attila (T.bálint Kiadó)

Mennyire egészséges a mindenmentes életmód?

Amennyiben hasonlóan a könyv szerzőjéhez magunk is érintettek vagyunk a témában akkor nem kérdés, hogy belevágjunk a felkínált életmód adta lehetőségekbe. A mindenmentes receptek – ahogyan Mona könyvében is – jellemzően

egyszerre laktózmentes, gluténmentes, (hozzáadott) cukormentes, szójamentes és tojásmentes

alapanyagokat foglalnak magukban. Ide társulhat még az állati eredetű összetevőktől, alapanyagoktól szintén mentes (vegán) ételek sora, de a tartósítószer-mentesség ugyanúgy meghatározó lehet - áll a közleményben.

Emiatt azoknak kedvező ez a stílusirányzat, akik valóban (az orvos által igazolt táplálékallergia/-intoleranciában szenvednek), vagyis egyszerre akár több allergént is el kell kerülniük a napi étrendjükben, beleértve az utazást, nyaralást is.

Tej- és gluténmentes gofri (Illusztráció) Forrás: Rostás Róbert

Az ünnepek mentes ételei kiadványban

hat fejezetben közel hatvan receptet vetett papírra Kiss Mona, főételeket, leveseket, főzelékeket, vendégváró falatokat, édes és sós süteményeket.

Ahogy előző könyvénél tapasztalhatták az olvasók, a szerző tápanyagtáblázattal is segíti a sütni-főzni vágyókat. A szerző reméli, hogy receptjei hozzájárulnak a húsvét, a karácsony és további ünnepek hangulatának megteremtéséhez, egy szilveszteri parti zavartalan vidámságához, vagy a családi születésnapok és például az anyák napja idilli hangulatához mindenütt, ahol ételallergiával küzdenek.