Ezt az 5 dolgot soha ne tegye a sütőbe!

Shocked,Young,Woman,Looking,At,Smoke,Coming,Out,Of,Oven Shocked Young Woman Looking At Smoke Coming Out Of Oven In Kitchen
Shocked Young Woman Looking At Smoke Coming Out Of Oven In Kitchen
Vágólapra másolva!
Minden nap tanulunk valami újat – ez alól a tapasztalt háziasszonyok sem kivételek. Sok a megválaszolatlan kérdés például a sütőben használható anyagokkal kapcsolatban, de a Mindmegette most összeszedte, miket nem tehetünk a forró sütőbe.
Vágólapra másolva!

A népszerű hazai portál szerint ezeket nem szabad a sütőbe tenni:

  1. Viaszpapír
    A viaszpapír és a sütőpapír nem ugyanaz. A sütőpapír (más néven pergamenpapír) szilikon bevonattal rendelkezik. Ez a bevonat nem ragadós és ellenáll a hőnek. A viaszpapír paraffin vagy szójabab bevonatú, amely nem hőálló.

    A viaszpapír tehát nem használható a sütőben, mivel a viasz könnyen olvad,

    viszont élelmiszerek csomagolására vagy a polcok védelmére tökéletes. A sütőpapír minden gond nélkül mehet a sütőbe.

    Ha nem akarjuk, hogy kellemetlen meglepetés érjen minket a konyhában, ellenőrizzük többször is, hogy mi mindent tehetünk a sütőbe! Forrás: Mindmegette.hu
  2. Papírtányér
    Míg vannak, akik szerint a papírtányérok biztonságosan használhatók a sütőben, a népszerű portál szerint jobb félni, mint megijedni, hiszen a papír könnyen meggyulladhat, ráadásul veszélyes vegyi anyagokat tartalmazhat. Ugyanez vonatkozik a papírtörlőkre is.

  3. Edényfogó
    Az edényfogókat úgy tervezték, hogy bizonyos hőmérsékletig hőállóak legyenek, de ez nem jelenti azt, hogy a forró sütőt is kibírják.

    Ha a meleg sütőből szeretnénk kivenni a tepsit, jó szolgálatot tesz, mindegy, hogy textilből vagy szilikonból készült-e.

    Arra azért érdemes ügyelni, hogy a kesztyűket, edényfogókat ne felejtsük a sütőben!

  4. Műanyag edények
    Több fagyasztott étel is műanyag edényben kerül forgalomba, ezeket, ha a csomagoláson jelölik, be lehet tenni a sütőbe. Amit tudni kell: nem használhatók fel újra, csak egyszeri használatra készültek. A régi, műanyag edényeinket se tegyük a sütőbe, hacsak nincs kifejezetten „sütőben használható" felirattal ellátva! A műanyag edények káros vegyi anyagokat tartalmazhatnak, így még ha nem is olvadnak meg, vegyszer szivároghat az ételbe.
    Érdemes ügyelni rá, hogy kesztyűket, edényfogókat ne felejtsünk a sütőben. Forrás: Shutterstock
  5. Üveg
    Az üveg sütőedényeket természetesen betehetjük a sütőbe, de vigyázzunk: ha sérült, könnyen szétrepedhet hőmérséklet-változáskor. Mielőtt egy üvegedényben lefagyasztott ételt a sütőben (vagy mikróban) felmelegítenénk, hagyjuk egy éjszakán a hűtőszekrényben felolvadni!