Minden nap tanulunk valami újat – ez alól a tapasztalt háziasszonyok sem kivételek. Sok a megválaszolatlan kérdés például a sütőben használható anyagokkal kapcsolatban, de a Mindmegette most összeszedte, miket nem tehetünk a forró sütőbe.

A népszerű hazai portál szerint ezeket nem szabad a sütőbe tenni:

 1. Viaszpapír
  A viaszpapír és a sütőpapír nem ugyanaz. A sütőpapír (más néven pergamenpapír) szilikon bevonattal rendelkezik. Ez a bevonat nem ragadós és ellenáll a hőnek. A viaszpapír paraffin vagy szójabab bevonatú, amely nem hőálló. A viaszpapír tehát nem használható a sütőben, mivel a viasz könnyen olvad, viszont élelmiszerek csomagolására vagy a polcok védelmére tökéletes. A sütőpapír minden gond nélkül mehet a sütőbe. 
  Ha nem akarjuk, hogy kellemetlen meglepetés érjen minket a konyhában, ellenőrizzük többször is, hogy mi mindent tehetünk a sütőbe!Forrás: Mindmegette.hu
 2. Papírtányér
  Míg vannak, akik szerint a papírtányérok biztonságosan használhatók a sütőben, a népszerű portál szerint jobb félni, mint megijedni, hiszen a papír könnyen meggyulladhat, ráadásul veszélyes vegyi anyagokat tartalmazhat. Ugyanez vonatkozik a papírtörlőkre is.

 3. Edényfogó
  Az edényfogókat úgy tervezték, hogy bizonyos hőmérsékletig hőállóak legyenek, de ez nem jelenti azt, hogy a forró sütőt is kibírják. Ha a meleg sütőből szeretnénk kivenni a tepsit, jó szolgálatot tesz, mindegy, hogy textilből vagy szilikonból készült-e. Arra azért érdemes ügyelni, hogy a kesztyűket, edényfogókat ne felejtsük a sütőben!

 4. Műanyag edények
  Több fagyasztott étel is műanyag edényben kerül forgalomba, ezeket, ha a csomagoláson jelölik, be lehet tenni a sütőbe. Amit tudni kell: nem használhatók fel újra, csak egyszeri használatra készültek. A régi, műanyag edényeinket se tegyük a sütőbe, hacsak nincs kifejezetten „sütőben használható" felirattal ellátva! A műanyag edények káros vegyi anyagokat tartalmazhatnak, így még ha nem is olvadnak meg, vegyszer szivároghat az ételbe.
  Érdemes ügyelni rá, hogy kesztyűket, edényfogókat ne felejtsünk a sütőben.Forrás: Shutterstock
 5. Üveg
  Az üveg sütőedényeket természetesen betehetjük a sütőbe, de vigyázzunk: ha sérült, könnyen szétrepedhet hőmérséklet-változáskor. Mielőtt egy üvegedényben lefagyasztott ételt a sütőben (vagy mikróban) felmelegítenénk, hagyjuk egy éjszakán a hűtőszekrényben felolvadni!