Így készül a legfinomabb tiramisu

Roberto konyhája - Tiramisu, az isteni kávés finomság
Vágólapra másolva!
Kevesen tudják, hogy a "tirami sú" annyit tesz: "dobj fel"! Ez a Mindmegette olvasatában annyit tesz, hogy a desszerthez adott kávé akár egy plusz löketet is adhat a naphoz, ha ebéd után fogyasztunk belőle néhány kanálkával. A népszerű gasztronómiai portál cikkében bemutatta a krémes édesség elkészítésének fortélyait.
Vágólapra másolva!

A tiramisu sikerének titka az egyszerűségében rejlik, hiszen kevés alapanyagból, sütés és gyakorlat nélkül gyorsan összedobható. Lényegében minden a kiváló minőségű hozzávalókon múlik, de nem árt, ha ismerünk néhány elkészítési praktikát.

  1. Kávé
    Frissen lefőzött keserű és erős fekete kell hozzá. Az olaszok szerint legjobb a presszókávé vagy a még ütősebb ristretto. Ne rontsuk el a tiramisut filteres vagy instant kávéval! A gyerekek adagjához malátakávéba, kakaós tejbe vagy olvasztott étcsokis kakaóba áztathatjuk a babapiskótát.
  2. Mascarpone
    A bivalytejszínből, vagy tehéntejből készített semleges ízű, selymesen lágy krémsajtot nem érdemes hasonló jellegű natúr termékekkel helyettesíteni, mert csalódás lesz a végeredmény. Ügyelni kell a mascarpone frissességére, mert gyorsan megromlik és érdemes kézi mixerrel csomómentesre is keverni, majd több részletben a krémhez adni, és felhabosítani.
    A tiramisu sikerének titka az egyszerűségében rejlik. Forrás: Shutterstock
  3. Tojás
    Nagyon friss és lehetőleg szalmonella ellen kezelt, fertőtlenített héjú tojást vásároljunk, vagy mártsuk forró vízbe néhány másodpercre, mert nyersen kerül a tiramisuba. A nyers tojássárgáját úgy lehet házilag biztonságossá tenni, hogy tálba ütve 62 fokos vízfürdőbe tesszük 15 percre. Közben időnként keverjük meg az egyenletes hőeloszlás érdekében, majd hűtsük le hideg vizes fürdőben. Azonnal használjuk-, illetve mielőbb fogyasszuk el.

    Tipp

    Merülős próbával egyszerűen meggyőződhetünk a tojás frissességéről: ha lesüllyed és elfekszik egy pohár vízben, akkor nyersen is nyugodtan használhatjuk. Ha elmerül ugyan, de a gömbölyű felén ül, akkor tiramisuhoz már nem jó, azonban hőkezelés után még használható más ételekhez. A víz színére felúszó tojást ki kell dobni.
    A gondosan szétválasztott tojás sárgáját keverjük habosra a cukorral, és legalább 5 percig verjük, amíg sima és vastag világos krémet kapunk. Tojásfehérje eredetileg nincs a tiramisu krémjében, érdemes azonban kemény habbá verni, mert lazítja a tömény mascarponét. Fentről lefelé haladva, lazán forgassuk a krémbe lapáttal, hogy a hab ne törjön össze, és levegős maradjon.
  4. Babapiskóta
    Ha túl vastag és száraz, nem képes felvenni a kávé és a krém ízét, ha pedig túl puha, vagy túl sokáig áztatjuk, akkor szétmállik. Ne helyettesítsük lazább szerkezetű kalács- vagy süteménydarabokkal! A piskótákat egyenként merítsük a kávéba, számoljunk el 3-ig, majd kapjuk ki és rakjuk a formába. Babapiskótát már a 15. században is sütöttek a savoyai hercegségben – innen ered a csomagolásokon olvasható savoiardi megnevezés.
  5. Alkohol
    A klasszikus olasz receptek Marsala desszertbort írnak elő, de megbolondíthatjuk a tiramisut Amarettóval, kávélikőrrel, konyakkal, de rummal is. Ha gyerekek is esznek belőle, akkor nyilvánvalóan teljesen elhagyjuk az alkoholt.
    Hiába állnak rendelkezésünkre a legkiválóbb alapanyagok, ha nem ismerünk néhány alapvető fortélyt. Forrás: Ács Bori
  6. Kakaópor
    A tiramisu elképzelhetetlen a tetejét borító vastag réteg keserű kakaópor nélkül. A szóráshoz használjunk apró lyukú szűrőt, hogy a kakaó csomómentes legyen!

Tiramisu alaprecept

Hozzávalók:

  • 3 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 50 dkg mascarpone
  • 20 dkg babapiskóta
  • 3-4 dl presszókávé
  • kakaópor

Elkészítése:

  1. A klasszikus tiramisu elkészítéséhez a tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákat egy nagy tálban felhabosítjuk a cukor felével. Hozzáadjuk a mascarponét, és simára keverjük.
  2. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük fel, majd spatulával, óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk.
  3. A babapiskóták felét a kávéba mártjuk, és lerakjuk egy rétegben egy üvegtál aljára. Rásimítjuk a mascarponés krém kétharmadát. Ugyanígy megismételjük a rétegezést.
  4. Végül a tiramisut a hűtőszekrénybe tesszük 2-3 órára. Kakaóporral megszórva kínáljuk.

    Tipp

    Fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen!