Több ezer különböző szilvafajta létezik, melyek színben, méretben és beltartalmi értékekben is eltérnek egymástól, egy azonban közös bennük: rendkívül egészségesek és finomak. A Mindmegette most összegyűjtötte, miért érdemes rendszeresen enni belőle.

Magyarországon szinte bárhol megterem a szilva. Amióta világ a világ, közszeretettel fogyasztjuk gyümölcsként, aszalványként vagy lekvár formájában. Az ősz egyik nagy slágerének színválasztékától már csak a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatása több, így minél többet eszünk ebből a finomságból, annál jobb.

A népszerű gasztronómiai portál a szilva következő jótékony hatásait gyűjtötte össze:

  1. Igazi vitaminbomba
    Természetes A-, B-, C-, E- és K-vitamin forrás, magas az antioxidáns- és az ásványianyag-tartalma. Vitamin- és antioxidáns-tartalma nemcsak a daganatos betegségek megelőzése szempontjából fontos, hanem például hatékony segítség lehet a ráncokkal szemben is.
  2. Erősíti a csontokat
    A K1-vitamin és a kálium együttes hatása miatt a szilva fogyasztása hozzájárulhat az egészséges csontozat megőrzéséhez, az érfalfunkciók javításához, azaz a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez.
  3. Tisztítja a szervezetet
    A szilva kiváló méregtelenítő és salaktalanító hatású: rost- és szorbittartalmának köszönhetően hashajtó hatású, serkenti az anyagcserét és segíti az emésztést. A 85 százalékban vízből álló apró gyümölcs kiváló szomjoltó, miközben a héjában található cellulóznak, és rostos húsának köszönhetően közismert vizelethajtó. Napi egy-két marék friss, vagy aszalt szilva átmozgatja a beleket, és a salakanyag kipucolásával méregteleníti a szervezetet.
    Magyarországon szinte bárhol megterem a szilva.Forrás: Shutterstock
  4. Segíti a diétát
    Ezt a gyümölcsöt a karcsúság természetes titkának is nevezik, mert nemcsak a fogyásban segít hatékonyan, hanem klorogénsav-tartalma miatt megelőzhető vele az elhízás is. Emellett a klorogénsav segít megőrizni az érfalak rugalmasságát és pozitívan befolyásolja a cukor- és lipidanyagcserét.
  5. Vashiány ellen
    Gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van, amely hatékony megoldás a vérszegénységre és a vashiányra, javítva ezáltal még a közérzetet is. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.
  6. Védi a szemet
    Jelentős mennyiségben tartalmaz olyan polyphenolic antioxidánsokat is, mint a lutein, és a zeaxanthinul cryptoxanthinul. Ezek az összetevők segítenek a szabadgyökök és a reaktív oxigén elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában és más betegségekben.
    Azon túl, hogy a szilva, finom, színes és egészséges, rengetegféleképpen felhasználható.Forrás: Shutterstock
    A zeaxanthina, a retina sárga foltjában levő karotinoid elnyelő szelektív anyag, melynek feltehetőleg fényszűrő szerepe van.
  7. Felturbózza a testet
    Sötétkék, sötétvöröses színét egy sajátos anyagnak, a polifenolnak köszönheti, amely rendkívül hatékony antioxidáns. Ötször erősebb, mint a bétakarotin, ötvenszer erősebb, mint az E-vitamin, és hússzor erősebb, mint a C-vitamin.