A köfte a keleti konyha egyik népszerű húsétele. Nagyon hasonló az itthon ismert - és igencsak közkedvelt - fasírthoz, csupán a fűszerezése és a formája más. Aki még nem kóstolta, annak megéri kipróbálni – tanácsolja a Mindmegette.


A köfte, amit itthon sokan török fasírtnak is neveznek, a keleti konyha egyik alapétele. Rengetegféleképpen készítik, de annyi biztos, hogy az alapja mindig darált marhahús vagy bárányhús.
A népszerű hazai portál ezúttal egy sütőpálcikával átszúrt, grillezett verziót mutat be, amelyet balzsamecetes-olívaolajos gránátalmás salátával, valamint citromos-joghurtos mártogatóssal tálal. A húsimádóknak biztosan nagy kedvence lesz!

Köfte

Hozzávalók:

  • 60 dkg darált marhahús
  • bors
  • 5 dkg pisztácia
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej kisebb vöröshagyma
  • 0.25 tk őrölt szegfűszeg
  • 0.25 tk fahéj
  • 5 tk cayenne bors
  • 0.5 tk római kömény
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 db tojássárgája
  • 1 ek olívaolaj

Elkészítése:

  1. Egy keverőtálba rakjuk a darálthúst. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott pisztáciát, a zúzott fokhagymát és a felaprított vöröshagymát.
  2. Megszórjuk szegfüszeggel, fahéjjal, cayenne borssal, római köménnyel és pirospaprikával. Végül hozzáadjuk a tojássárgáját. Kézzel vagy villával jól összedolgozzuk.
  3. A húskeveréket elosztjuk 4 egyenlő részre és hengereket formázunk belőle. A hengereket sütőpálcikával átszúrjuk, kézzel kicsit megnyomkodjuk.
  4. A grillsütőt vagy a serpenyőt közepesnél magasabb hőmérsékletre hevítjük, lekenjük olajjal, behelyezzük a rudakat és 6-8 perc alatt készre sütjük.
  5. Tálalhatjuk balzsamecetes-olívaolajos gránátalmás salátával, citromos-joghurtos mártogatóssal.