Ha november, akkor Márton nap és Márton-napi libasült! Ha nem akarunk egész évben éhezni - ahogy a mondás jósolja azoknak, akik mellőzik a liba fogyasztását ezen a napon -, akkor jó, ha beszerzünk egy szép, hízott libamellet vagy libacombot, esetleg egy egész libát, és időben nekiugrunk a feladatnak. Akinek nincs rutinja e téren, a Mindmegette azt üzeni: pánikra semmi ok - segítenek!

A libának a leggyakrabban a combját és a melle húsát fogyasztjuk, és persze a máját, a háját, azaz a töpörtyűjét és a zsírját is. A hízott libamáj és a töpörtyű is nagyon finom, a Márton-nap mégis inkább a liba húsáról, s főként a combjáról szól.A liba - vagy régebbi nevén a lúd - a barna húsú szárnyasok körébe tartozik, csakúgy, mint a kacsa vagy a gyöngytyúk. Sötét színű, rostos húsa zsírosabb, mint a fehér húsú szárnyasoké, és jellegzetesebb a szaga is, ezért a belőle készült ételeket erősebben fűszerezzük. 

A Márton-nap a legtöbbek számára a libahúsról szól.Forrás: Dar1930/Shutterstock

A kiemelkedő gasztronómiai portál a következő tanácsok megfogadását javasolja a tökéletes libasült elkészítéséhez:

 1. Gazdagon fűszerezzük a sültet!
  A liba húsa rendkívül ízletes, ebből adódóan a fűszerezése is igen egyszerű: néhány jól eltalált zöld fűszer, például kakukkfű, rozmaring, majoránna, egy kevés só, esetleg szerecsendió, s tökéletes lesz a végeredmény.
 2. Egy kis pác nem árt
  A sütés előtti napon a libacombokat alaposan dörzsöljük be a sóval, majd a húsos felét megszórjuk a fűszerekkel! Ezután lefedjük és betesszük a hűtőbe, hogy a só és a fűszerek kellően átjárják a húst.
 3. Konfitáljuk a húst!
  Ha valóban mennyei libasültet szeretnénk készíteni és enni, akkor érdemes a zsírba fektetett húst alacsony hőfokon, hosszan sütni, azaz konfitálni. Ez esetben az előkészített combokat közepes hőmérsékletű sütőbe (max.140 fok) tesszük, majd kb. 30 percig sütjük. Ezután kicsit lejjebb vesszük a hőfokot (100-120 fokra), és 2,5-3 órán át lassan sütjük készre. A lassú sütésnek köszönhetően a hús szaftos és omlós hús, míg a bőre finoman ropogósra sül.
 4. Egyben sült liba
  A libát egyben is lesüthetjük. Az ízletes húst tovább ízesíthetjük a bőr alá juttatott fűszerekkel, illetve a libába tömködött különféle töltelékekkel. A töltelék tulajdonképp bármi lehet, narancs, alma, gesztenye, egy-két ág rozmaring, vagy akár zsemlében, májban gazdag klasszikus töltelékmassza is. Arra ügyeljünk, hogy ne tömjük túl a madarat, mert akkor sokkal nehezebben sül át.
 5. Fontos a köret is
  A lesütött libamell vagy libacomb mellé kínálhatunk párolt lilakáposztát, adhatunk tört krumplit vagy krémes krumplipürét, de a mellehúsa ideális alapanyaga a lazább salátáknak is. A libához jól passzolnak az édeskés ízek, célszerű kipróbálni az aszalványokban gazdag salátalapokat, s a hús mellé nyugodtan kínálhatunk egy kevés balzsamecetet is.
  Márton-napi libasültForrás: SHUTTERSTOCK