A tökéletes húsleves minden évszakban a családi ebédek kötelező fogása, amellyel mindenkit az asztalhoz lehet csábítani: gyerekeket, férfiakat, hölgyeket egyaránt – állítja a Mindmegette.

A népszerű gasztronómiai portál szerint ezek az ellenállhatatlan húsleves készítésének legfontosabb elemei:

 1. Forrázzuk le!
  Nem csak a marhát, a tyúkot vagy a csirkét is érdemes leforrázni főzés előtt. A húsokat egy nagy tálba tesszük és forrásban lévő vízzel meglocsoljuk, majd 5 percig állni hagyjuk. Ezután hideg vízzel leöblítjük és már mehetnek is a fazékba. Hideg vízzel kell felönteni, majd lassú tűzön hagyjuk gyöngyözni a levest. A húsleves így nem lesz zavaros!
 2. Színe, mint az arany
  A húsleves legjobb színét kétségtelenül a zöldségek adják. Mind közül pedig leginkább a vöröshagyma, amit teljes hámozás nélkül (tehát csak a legkülső, sérült részét távolítsuk el), jó alaposan megmosva tegyünk a levesbe.A külső héja ugyanis tényleg aranylóra festi a vizet. Aki szeretné tovább fokozni az arany színt, vagy megfeledkezik a héjas hagymáról, az a végén egy csipet sáfránnyal  (ha épp nincs kéznél, akkor sáfrányos szeklicével) vagy kurkumával varázsolhat színt a levesbe!
  Húsleves szűrés előttForrás: MTI/Beliczay László
 3. Kockázzunk!
  Kukkantsunk csak be a nagyi kamrájába, ott is megbújik egy-egy csomag leveskocka. A hagyományos, szárított zöldségeket és fűszereket is tartalmazó kockák mellett kísérletezzünk, legyen még több ereje és íze a levesnek!
 4. Időtlen gyorsaság?
  Hagyjunk időt a levesnek! A főzésnek meg kell adni a módját, ugyanakkor bátran nyúljunk olyan megoldásokhoz, amelyek gyorsítják az előkészületeket!Vegyünk tisztított zöldséget, készítsük oda a tartósítószer nélkül készülő leves kockát vagy kapjuk ki a fagyasztóból az egy-egy adagnyi zöldet. Mi lehetünk gyorsak, a leves viszont szigorúan lassan főjön: a főzési idővel nem szabad spórolni, alacsony lángon hosszú órákig hagyjuk főni a levest és összeérni az ízeket.
 5. Csak a gézen át!
  Utolsó felvonásként zárjuk el a lángot a leves alatt! Hagyjuk egy fél órát pihenni, majd gondosan külön-külön tálba téve a zöldségeket és a húsokat, egy darabka gézen szűrjük át az aranyló levest. A géz a legjobb szűrőnél is alaposabb és a legapróbb fűszerdarabokat is megfogja.
  A húsleves legjobb színét kétségtelenül a zöldségek adják.Forrás: Shutterstock