Az ősz elképzelhetetlen krémlevesek nélkül. Az ízletes zöldségekből önmagukban is laktató, testet és lelket is melengető levesek készíthetők gyorsan, egyszerűen – akár egy fárasztó munkanap után is. A Mindmegette ezúttal összegyűjtötte a tápláló fogás elkészítéséhez szükséges legfontosabb tudnivalókat.

A krémlevesek alapja jó sok zöldség, melyeket önmagukkal sűrítünk és többnyire tejjel, tejszínnel lazítunk és teszünk még krémesebbé. Sokak kedvence a gombakrémleves, ami nemcsak finom, de nagyon egészséges is.A gomba az egyik legkönnyebben beszerezhető alapanyag.A legtöbb háztartásban ott lapul egy-egy üveg a kamrapolcon, így mindig kéznél van. 

Sokak kedvence levese nemcsak ínycsiklandozó, de nagyon egészséges is.Forrás: Mindmegette.hu

A gombát magas fehérjetartalma miatt húspótlóként is fogyaszthatjuk. Értékes ásványi anyagokat, például foszfort, vasat, kalciumot tartalmaz, de gazdag D-, B-, E- és K-vitaminokban is.
Gombával remekül lehet ízesíteni, hiszen többféle íz- és zamatanyagot, étvágygerjesztő hatású glutaminsavakat tartalmaz, ezért számos étel készítéséhez felhasználható. Ha ez nem lenne elég, sokféleképpen elkészíthetjük, hiszen a levesek mellett készülhet belőle saláta, pörkölt, szósz, de grillezhetjük, ránthatjuk vagy adhatjuk húsokhoz, tésztákhoz is.
Ahhoz, hogy a gombából készült ételeket valóban élvezhessük, ezeket a tanácsokat érdemes megfogadni:

  • A gombát ne áztassuk! Folyóvízben mossuk át, és csepegtessük le!
  • Az értékes tápanyagok nagy része a gombakalap alsó részén halmozódik fel, ezért elkészítés, tartósítás előtt ne távolítsuk el a gombák lemezeit!
  • Ha zománcozott edényben készítjük, figyeljünk arra, hogy az edény sértetlen állapotú legyen, mert a vassal érintkezve a gomba megfeketedik és kellemetlen mellékíze lesz.
  • A gomba kitintartalma miatt nehezen emészthető, nagyobb mennyiségben emésztési panaszokat okozhat.
    A gombát magas fehérjetartalma miatt húspótlóként is fogyaszthatjuk.Forrás: Shutterstock
  • Ne használjunk sót és más egyéb, erős fűszereket, különben nem élvezhetjük a gombában természetesen meglévő ízeket, aromákat!
  • Főzésnél a gombát vágjuk fel minél kisebb darabokra, így több fehérje és aroma jut ki a gombasejtekből, ráadásul könnyebben is emésztjük meg.
  • A gombából készült ételek könnyen romlanak, ezért inkább kis adagokat készítsünk, és ne tároljuk sokáig.

Gombakrémleves

Hozzávalók:

  • 1 kg gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 0.5 dl olaj
  • bors
  • 3 dkg vaj
  • 2 dl tejszín

Elkészítés:

  1. A gombakrémleves elkészítéséhez megtisztítjuk a gombákat. Kb. 10-15 egyforma fejet félreteszünk, a többit felszeleteljük.
  2. A vöröshagymát felaprítjuk, és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, és kicsit megpirítjuk, majd felengedjük 1 liter vízzel. Megsózzuk, megborsozzuk, és 10 percig főzzük.
  3. Közben a félretett gombafejeket felszeleteljük, és a vajon barnára pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk.
  4. A gombalevest botmixerrel összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, és újra felforraljuk, majd belekeverjük a pirított gombákat.
    GombakrémlevesForrás: Shutterstock