Így lesz tökéletes a mézeskalácson a cukormáz

mézeskalács
Vágólapra másolva!
A mézeskalács tésztából sütött csillagokat, házikókat, harangokat, angyalkákat és mindenféle más karácsonyi formát cukormázzal díszíthetünk. Az írókázáshoz használt massza azonban sokszor túl hígra sikerül vagy túl nehezen szárad, ezért a Mindmegette számba vette, hogyan kerülhetjük el a legnagyobb buktatókat!
Vágólapra másolva!

A népszerű gasztronómiai portál szerint ezekkel a lépésekkel tökéletes cukormázat varázsolhatunk mézeskalácsainkra:

  1. A hozzávalók
    A porcukrot gondosan szitáljuk át, hogy ne maradjanak benne rögök. A tojáshabhoz adott só megőrzi a máz fehérségét, amely pár csepp citromlétől szép fényes lesz. A biztonság kedvéért adhatunk hozzá kevés étkezési keményítőt is – ez is legyen természetesen csomómentes.
  2. A cukormáz ekészítése
    Robotgéppel verjünk fel majdnem kemény habbá egy tojásfehérjét 2-3 perc alatt. 20 dkg porcukrot vegyítsünk el 1 kis csipet sóval és 1 ek étkezési keményítővel. A felét adjuk a habhoz, és a sebességet fokozatosan növelve verjük további 3 percig. Ezután adjuk hozzá a maradék porcukrot, és verjük tovább ugyanígy még 5 percig, amíg tejfölszerű lesz. Végül dolgozzunk bele 2-3 csepp citromlét.
    A mézeskalács sokunk számára egyet jelent a karácsonnyal. Forrás: Shutterstock
  3. Terülőmáz
    Ha a mézeskalácsok egész felületét be akarjuk vonni a mázzal, akkor a fentiek szerint elkészített masszát hígítsuk fel folyósra 1 ek vízzel.
  4. A sütemények színezése
    A legjobb a gél vagy por állagú ételfesték, mert a folyékony színezéktől túlságosan felhígulhat a máz. Ezért nem ajánlott pl. a normál málnaszörp. Sűrűbb házi szirupokkal viszont kikísérletezhetjük a megfelelő arányt.
  5. Díszités cukormázzal
    Várjuk meg, hogy a mézeskalácsok teljesen kihűljenek, mert meleg hatására szétfolyik a máz. Biztosan nem lesz ilyen gondunk, ha csak a sütést követő napon állunk neki a dekorálásnak.
  6. Kellékek
    A legegyszerűbb, ha a cukormázat nejlonzacskóba kanalazzuk, majd egy vastagabb tűvel kiszúrjuk a csücskét. Használhatunk habzsákot is, ha van hozzá elég vékony írókánk. Praktikusak a különböző színekben kapható dekortollak, ám ezek viszonylag drágák.
  7. Fortélyok
    Ha nem szeretnédnk hogy a terülőmáz lecsurogjon a kalácsokról, akkor a bevonás előtt rajzoljunk kontúrt a szélükre írókával. A frissen felvitt mázba tetszés szerint cukorgyöngyöket, magvakat nyomkodhatunk, vagy ételfestékbe, csokiba mártott tűvel mintákat húzhatunk, hogy márványos legyen.
    A legegyszerűbb praktika, ha a díszítésre szánt cukormázat nejlonzacskóba kanalazzuk, majd egy vastagabb tűvel kiszúrjuk a csücskét. Forrás: Shutterstock