Ezek a diótörés legjobb praktikái

dió ősz antioxidáns
Megérkezett a dió szezonja
Vágólapra másolva!
Ha karácsonyi süteményről van szó, akkor nem vitás, hogy a dió egy elengedhetetlen alapanyag. Legyen szó bejgliről, zserbóról vagy pozsonyi kifliről, ez a csonthéjas finomság nagyon jó szolgálatot tesz a sütések során. A töréssel persze akadhatnak gondok, ezért a Mindmegette most összegyűjtött néhány jól bevált tippet, amit ha megfogadunk, gyerekjáték lesz a diótörés.
Vágólapra másolva!

A dió kiváló alapanyag süteményekhez, húsokhoz, szószokhoz. Egyszerűen szinte mindenhez illik. Azonban feltörése nem csak nehézkes, de kisebb-nagyobb baleseteket is okozhat.

A népszerű gasztronómiai portál szerint a következő praktikákat érdemes megfogadni diótöréskor:

  1. Gőzöljük ki előre!
    Forraljunk fel egy nagy lábasban vizet, majd helyezzünk bele egy szűrőt. Ha már forr a víz, akkor jöhetnek az elfogyasztásra szánt diók. Hagyjuk gőzölődni másfél-két órát, majd emeljük ki őket a szűrő segítségével. Ezután a dió már kézzel is bonthatóvá válik.
  2. Áztassuk be őket!
    Az előzőnél ez egy kicsit lassabb módszer, de igazán hatásos. Egy lavórt töltsünk meg vízzel, majd nincs más dolgunk, mint belehelyezni a kívánt mennyiségű diót. A legegyszerűbb lépés következik: hagyjuk ázni 10-12 órát. Másnap reggel már puszta kézzel le tudjuk róla szedni a héjat.
  3. Tegyük hatékonyabbá!
    Ha valami csoda folytán a sima vizes áztatás nem jött volna be, akkor tegyünk mellé 4-5 evőkanál sót. Ennél nem kell több, hogy a dió ne vegye át a sós ízt. Ezután hagyjuk pihenni szintén 10-12 órát. Az eredmény szintén ugyanaz lesz: a dió héja kézzel is törhetővé válik.
  4. Magától megreped
    A diókat tegyük bele egy fagyasztó zacskóba, majd egy éjszakára rakjuk be a mélyhűtőbe. A héjas gyümölcsben lévő víz megfagy, aminek következtében a kemény borítás megreped. Az így előkészített dió belseje megpuhul, így ez a módszer akkor használható, ha utána fel is használjuk.
    A dió kiváló alapanyag süteményekhez, húsokhoz, szószokhoz. Forrás: Vera Prokhorova/shutterstock.com
  5. Ne hagyjuk vizesen!
    Azt a diót, amit nem használunk fel azonnal, ne hagyjuk vizesen, különben megavasodik. Tegyük a sütőbe 5-6 percre és szárítsuk ki.
  6. Tároljuk a héjában!
    A diókat felhasználásig érdemes a héjában tárolni. Így akár 3-4 évig is fogyaszthatóak maradnak, illetve vitaminértékükből sem veszítenek.
  7. Ne a lakásban csináljuk!
    Amennyiben a hagyományos diótörést választjuk, akkor semmiképp se a lakásban csináljuk. Egy rossz ütés kellemetlen törést okozhat, valamint a felületeket is megkarcolja.
  8. Mit használjunk?
    Diótörő eszköznek mindenképpen tojás alakút válasszunk. Ezzel valamelyest kímélhetjük az ujjainkat és ízületeinket is.

    A dió tartósítása nagyon egyszerű. Ha túl sokat pucoltunk meg és nem tudjuk felhasználni, akkor először pirítsuk le a sütőben vagy a tűzhelyen, majd bezacskózva tegyük be a fagyasztóba.