Ezzel a trükkel mindenkit levesz majd a lábáról lilahagyma-lekvárunk - videó

Onion,Jam,In,A,Glass,Jar,On,A,Wooden,Table Onion jam in a glass jar on a wooden table
Onion jam in a glass jar on a wooden table
Vágólapra másolva!
Aki unja már a párolt lila káposztát, de a chutney-t túl fűszeresnek találja, annak érdemes lilahagyma-lekvár készítésébe vágni a fejszéjét a karácsonyi hideg és meleg sültek, esetleg pástétomok mellé. Mivel a hűtőben szinte a végtelenségig eláll, ezért ajánlott nagyobb adagot készíteni, ráadásul, egy csinos, csatos üvegben kiváló gasztroajándék is lehet - hívja fel a figyelmünket a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

A hagymafélék a legegészségesebbek közé tartoznak őszi-téli zöldségeink repertoárjában, hiszen amellett, hogy támogatják az immunrendszerünk működését, erős gyulladáscsökkentő hatásuk van, kifejezetten alkalmasak a felsőlégúti problémák kezelésére is.

Ha unjuk már a hagyományos köreteket, itt az idő, hogy némi különlegességgel készüljünk karácsony alkalmából a sültek és a göngyölt húsok mellé. Forrás: Mindmegette.hu

A népszerű hazai portál szerint érdemes a lilahagymából minél többet fogyasztani akár egyszerűen elkészíthető savanyúságként, vagy az ínycsiklandó lekvár formájában.

Lilahagyma-lekvár

Hozzávalók:

  • 2 kg lilahagyma
  • 4 ek olaj
  • 2 cs só
  • 0.5 dl víz
  • 5 ek cukor
  • 0.5 dl vörösbor
  • 0.5 dl balzsamecet

Elkészítése:

  1. A lilahagymalekvár elkészítéséhez a hagymát félkarikákra vágjuk.
  2. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és addig dinszteljük rajta a hagymát, amíg kissé összeesik.
  3. Megsózzuk, hozzáadjuk a vizet, és 10-15 perc alatt megpároljuk lefedve, alacsony hőfokon.
  4. Amikor a víz elpárolgott, megcukrozzuk, néhány percig még tovább főzzük, majd hozzáadjuk a bort és a balzsamecetet.
  5. Állandó kevergetés mellett elfőzzük róla a felesleges folyadékot, majd levesszük a tűzről és csatos üvegbe töltve hagyjuk kihűlni.