Ezek a legegészségesebb karácsonyi fűszerek

sütés főzés karácsony konyha ebéd vacsora fiatal pár
Vágólapra másolva!
A legtöbb otthonban már december elejétől érezhető a karácsonyi fűszerek melegséget árasztó illata. Legyen az sütemény, leves, vagy valamilyen főfogás, ilyenkor elengedhetetlenek a klasszikus ünnepi fűszerek, melyek nem csak a végeredményt teszik finomabbá, de az egészségünkre is jó hatással vannak, állítja a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

A népszerű hazai portál szerint ezekkel a fűszerekkel karácsonyi hangulatba hozhatjuk testünket és lekünket egyaránt:

  • Szegfűszeg
    Eredeti őshazája Indonézia, a mirtuszfélék családjába tartozik. Ízét tekintve igen intenzív, édes-fűszeres és enyhén égető, kesernyés, amit magas illóolaj-tartalmának köszönhet. Az üzletekben egészben, vagy porrá őrölve is beszerezhetjük. A jó minőségű őrlemény sötétbarna színű. A homokszínű árnyalat arra utal, hogy a virágzat szárát is beledarálták. A forralt bor egyik kihagyhatatlan hozzávalója, de a sült húsokkal is nagyon jól működik. Fogfájásra történő alkalmazása igen régi házi jógymód, a fűszer ugyanis enyhén érzéstelenít és gyulladáscsökkentő hatása is van.
  • Kardamon
    Nem kizárt, hogy valaki számára még új ez a gyömbérfélék családjába tartozó fűszer. Az íze kellemesen édeskés, ugyanakkor igen karakteres.

    A legismertebb fajta a zöld kardamom, amelynek aromája lágyabb és kifinomultabb, míg a fekete kardamomé füstös és friss.

    A sáfrányhoz és a vaníliához hasonlóan a drága fűszerek közé tartozik, mivel termesztése nagyon idő- és munkaigényes. Megvásárolhatjuk egész szemekben vagy őrölve. Ha frissen daráljuk felhasználás előtt, akkor sokkal intenzívebb lesz az aromája.

    A szegfűszeg a gyümölcsös ételek és a desszertek fűszere Forrás: Origo
    Természetes gyógyszert használják torokfájás, emésztési zavarok, vagy görcsök esetében, mivel fertőtlenítő, köptető és antioxidáns-hatású. A szív fűszereként is emlegetik.
  • Szerecsendió
    Domináns és nagyon jellegzetes az íze, kissé borsos és csípős. Azon túl, hogy a besamelmártás alapfűszere, burgonyás, sajtos, karfiolos, sütőtökös ételekhez is kiváló, sőt néhány szárnyas étel, vagy kolbászok ízesítésénél is elengedhetetlen. Jótékonyan hat étvágytalanság esetén, de a reumás fájdalmakat is enyhíti. Csillapítja a köhögést, kedvezően hat a fejfájásra, szédülésre, vagy a magas vérnyomásra is.
  • Fahéj
    Számos édes ételnek ad összetéveszthetetlen ízt ez a Dél-Ázsiából származó fűszer.

    Válasszuk a kicsit sápadtabb színű fahéjrudakat, mert ezek a jobb minőségűek.

    Az egészségre gyakorolt hatása sem mellékes, hiszen baktériumülő, vírusölő, ezért előszeretettel alkalmazzák megfázás kezelésére, továbbá görcsoldóként is nagyon hasznos. Krémek, masszázsolajok összetevőjeként is sokszor alkalmazzák, hiszen a narancsbőr ellen is kifejezetten hasznosnak bizonyult.

    A fahéj egészségre gyakorolt hatása nem mellékes. Forrás: Shutterstock
  • Ánizs
    Egy a Földközi-tenger mediterrán partjain őshonos fűszernövényről van szó, ám ha adott a meleg időjárás és a megfelelő mennyiségű tápanyag, hazánkban is termeszthető. Édeskés ízvilágú, a konyhában közszeretettel használják mártásokhoz, süteményekhez, és kekszekhez. Illóolajként használva a benne lévő anthenolnak köszönhetően görcsoldó, köptető és emésztést segítő tulajdonságokkal bír.
  • Gyömbér
    Főként Kínában, valamint Indiában termesztik. Enyhén csípős, friss, kicsit citromos és fás ízvilággal rendelkezik. A konyhában nemcsak frissen reszelve, hanem szárítva, porrá őrölve is közszeretettel alkalmazzák. Arra figyeljünk, hogy a gumó felülete sima és feszes legyen, mert akkor még biztosan friss. Az egészségre gyakorolt hatását nézve segít csökkenteni a hányingert, és javítja az emésztést, de még az átfagyott lábakra is remek gyógyír.