Így lesz tökéletes a csokis fonott kalácsunk - videó

babka
Vágólapra másolva!
A lengyelországi zsidó konyha hagyományos süteménye, a babka karácsonyra is ideális választás - nagyon csokis, nagyon finom és kifejezetten szép is - mutat rá a Mindmegette. A népszerű gasztronómiai portál cikkében most megmutatja, hogyan készül.
Vágólapra másolva!

A kiemelkedő hazai portál így javasolja a népszerű desszert elkészítését:

Csokis babka

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 9 dkg cukor
  • 1 tasak (7 g) szárított élesztőpor
  • 1 csipet só
  • 3 db tojás
  • 12,5 dkg puha vaj + a formához
  • olaj a kenéshez

A töltelékhez:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 12 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 3 dkg keserű kakaópor
  • 10 dkg dió

A sziruphoz:

  • 25 dkg cukor
Csokis babka Forrás: MIndmegette.hu

Elkészítése:

  1. A tésztához a lisztet egy nagy keverőtálban elvegyítjük a cukorral, az élesztőporral és a sóval. Robotgép gyúrópálcájával egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd hozzáadunk 1 dl hideg vizet, és tovább keverjük kb. 10 percig, amíg rugalmas, fényes tésztát kapunk. Olajjal vékonyan kikent üvegtálba tesszük, fóliával letakarjuk, és a hűtőben pihentetjük egy éjszakán át.
    A csokis babka minden karácsonyi asztalnak éke lesz. Forrás: Ács Bori
  2. Másnap a töltelékhez a feldarabolt étcsokoládét és vajat gőz fölött együtt felolvasztjuk, majd a porcukorral és a kakaóporral csomómentesre keverjük. A diót durvára aprítjuk.
  3. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd kettéosztjuk, és az egyik adagot visszatesszük a hűtőbe. A másik adagot lisztezett felületen kb. 30 x 40 cm-es lappá nyújtjuk, és megkenjük a töltelék felével úgy, hogy a széleket szabadon hagyjuk.
  4. A csokiréteget megszórjuk a dió felével, majd a széleket megkenjük vízzel, és a tésztát a hosszanti oldalánál fogva feltekerjük.
  5. A tekercset éles késsel hosszában félbevágjuk. Ezután a tésztadarabokat összefonjuk úgy, hogy minden tekerésnél a vágott felület nézzen felfelé. A fonat végeit összenyomjuk, és a kalácsot óvatosan átemeljük egy kikent gyümölcskenyérformába.
  6. A másik adag tésztával megismételjük a műveleteket. A kalácsokat huzatmentes helyen kelesztjük 1 óra hosszat, majd a 180 fokra előmelegített sütő középső részében sütjük 35-40 percig. Közben a a cukorból és 1,5 dl vízből szirupot főzünk. Végül a forró kalácsokat megöntözzük a sziruppal, és szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

    Tipp

    1. A nyers tésztát érdemes lemérni, hogy a két adag egyforma legyen.
    2. Felkenés előtt megdermedt a csokis töltelék? Olvasszuk fel gőz fölött vagy a mikróban!
    3. A második kalácsot szilva- vagy baracklekvárral is megtölthetjük.