Ha így tároljuk a karácsonyról megmaradt sütiket, azok sokáig frissek maradnak

mézeskalács család kisfiú anya karácsony sütés
Vágólapra másolva!
Ha karácsony, akkor süteménnyel megpakolt asztalok, azonban a házilag sütött kekszek esetében fontos, hogy mielőtt elcsomagoljuk őket, hagyjuk teljesen hidegre hűlni, így nem fognak összeragadni, állaguk ropogós marad, és szebbek is maradnak – hívja fel a figyelmet a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

A nagy, öblös, zárható kekszes dobozok ideálisak a tárolásra.

A hosszabb eltarthatóság érdekében érdemes az egyes kekszféléket külön-külön dobozban tartani, de az is jó megoldás, ha a dobozban lévő kekszek közé sütőpapírt teszünk elválasztásképp: így nem keverednek össze a különféle aromák.

Az eltarthatóságuk a tésztától és a tölteléktől függ. A szárazabb kekszek, aprósütmények akár hosszú hetekig elállhatnak, azokat, amelyekben krémes töltelék van, viszont érdemes néhány napon belül elfogyasztani, addig pedig hűtőben tárolni.

A mézeskalács, a mézes sütemény és a fahéjas csillag tárolása

Ezek a sütemények - csakúgy, mint a gyümölcskenyér - akkor a legfinomabbak, ha fogyasztásuk előtt 2 héttel már elkészítjük őket. Így van idejük megpuhulni, és az ízek is összeérnek a tésztában.

Ha a dobozukba 1-1 almagerezdet teszünk, még tovább frissek maradnak, akár egy hónapig is.

Extra-tipp: Miután megsült a mézeskalács, egy napig hagyjuk szabadon állni a konyhapulton (csak ezután tegyük dobozokba), így tovább lesz puha.

A mézeskalács a karácsony elengedhetetlen kelléke szinte minden családban. Forrás: Shutterstock

A habcsók és bonbonok tárolása

Ezeket az édességeket zárt dobozokban, a hűtőszekrényben tároljuk – a bennük lévő vaj, tojásfehérje vagy tejtermék így maradhat csak friss.

Az omlós tészta tárolása

Az egész évben népszerű omlós tészták, például a linzer vagy a hókifli, akár három hétig is frissek, fogyaszthatók maradnak, ha elkészítésük után hagyjuk őket teljesen kihűlni, majd dobozba, hűtőbe téve tároljuk.