Bár szívesen kihagytuk volna, idén is eljött a felső légúti megbetegedések időszaka. Szinte nincs olyan család vagy nagyobb közösség, ahol valaki ne tüsszögne, köhögne. Megfelelő táplálkozással nem csak az immunrendszerünket erősíthetjük, hanem a tüneteket is enyhíthetjük – hívja fel a figyelmet a Mindmegette. A neves gasztronómiai portál szerint különösen hatékony segítség lehet a cink, ezért számba vették a hét, cinkben leggazdagabb élelmiszert.

A cink nélkülözhetetlen a szervezetünk számára, mivel az anyagcsere-folyamatok legtöbbjében részt vesz. Ezen kívül segít a kórokozók elleni harcban, és nagyon fontos szerepe van a hajunk, a körmünk, a bőrünk egészségének megóvásában, az ideghártya működésében. A napi szükséges mennyiség felnőttek számára 15, gyerekeknek pedig 3-10 milligramm. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a cink lerövidítheti a megfázás tüneteinek hosszát, mivel támogatja a sérült szövetek gyógyulását, a sejtek növekedését és a fehérjék felépítését.Legjobb, ha a cinket természetes forrásokból juttatjuk a szervezetünkbe. Az állati eredetű élelmiszerek elsődleges cinkforrások, nemcsak azért, mert nagyobb mértékben tartalmazzák ezt a nyomelemet, hanem egyszerűbben is hasznosíthatja belőlük a cinket az emberi szervezet, mint például a növényekből származót.

A népszerű hazai portál szerint ezek a legjobb cinkforrások:

 1. Osztriga, tengeri herkentyűk
  Egy adag osztrigában benne van a napi cinkszükségletünk több mint duplája. Fogyaszthatjuk nyersen, levesként, de sütve is. Bár Magyarországon kissé korlátozottan élvezhetjük ennek az elsődleges cinkforrásnak a pozitív hatásait, hiába tartalmaz 100 g belőle 22 mg cinket. Viszont a tenger gyümölcseiben is sok a cink, különösen a rákfélékben, így ha tehetjük, fogyasszuk őket legalább hetente egy alkalommal. 
  Az osztriga húsáról úgy tartják, hogy vágykeltő hatása is van, mivel Aphrodité születésekor egy kagyló héjában emelkedett ki a habokból.Forrás: Shutterstock
 2. Máj, vörös húsok és csirke
  A borjúmáj 100 grammja 8,4 mg cinket tartalmaz, a sertésmáj 6,5 mg-t, a marhamáj pedig 4,8 mg-ot, 100 g marhahús 5 mg-ot, a borjúhús pedig 3 mg-ot. Ha tartózkodsz a vörös húsok fogyasztásától, a csirkehús is megfelelő, különösen, ha teljes kiőrlésű gabonával, babbal vagy más növényi cinkforrással párosítjuk. Egy 86 gramm körüli bőr nélküli csirkemell körülbelül 0,86 milligramm cinket tartalmaz. Noha ez nem annyi, mintha marhasültet ennénk, még mindig több, mintha nem például tonhalkonzervet ennénk.
 3. Tojássárgája
  Míg 100 g tojássárgája 3,8 mg cinket tartalmaz, addig a fehérje szinte semmit. Tehát ha a cink-háztartásunk feltankolása a cél, érdemes a sárgáját fogyasztanunk. Két nagy tojás közel 2,5 milligramm cinket tartalmaz , ami azt jelenti, hogy egy reggeli omlett nemcsak jóllakat, energiával lát el, hanem az immunrendszert is erősíti.  Egyes tanulmányok azt sugallják , hogy a biotojások cinktartalma még magasabb is lehet, mint a nem bio társaiké.
 4. Brokkoli
  Egy maroknyi brokkoli 25 mg cinket tartalmaz, vagyis bőven biztosítja a szükséges napi mennyiséget. A sötétzöld finomság emelett még természetes antibakteriális hatással is bír, sőt csökkenti a stresszt és a ráktól is véd.
  Egy maroknyi brokkoli mintegy 25 mg cinket tartalmaz.Forrás: Shutterstock
 5. Hüvelyesek
  A bab, a lencse és más hüvelyesek nagy mennyiségű cinket tartalmaznak, ám szervezetünk nem tudja olyan jól hasznosítani, mint péládul vörös húsok vagy kagyló esetében. Ennek oka a hüvelyesekben található antioxidáns vegyületek, a fitátok, amelyek korlátozzák a cink felszívódását.
 6. Reggeli gabonapelyhek
  Nemcsak egy omlettel, hanem egy adag gabonapehellyel is biztosíthatjuk az elegendő napi cinkbevitelt már a reggelivel. A gabonapelyheket ugyanis gyakran dúsítják cinkkel, és akár a felnőtteknek ajánlott cinkmennyiség dupláját is tartalmazhatja egy-egy adag - nem beszélve a tejről, vagy növényi tejről, ami szintén cinkben gazdag.
 7. Kakaó
  A kakaó igazi cinkbomba: 100 gramm 8, 9 mg-ot tartalmaz! A minél magasabb kakaótartalmú étcsokoládé is hasonló pozitív tulajdonságokkal bír, így ha megfáztunk, vagy influenzásak lettünk, gyógyszerként fogyaszthatjuk.