Ha így készíti, nem fröcsköl majd a csirkemáj

csirkemáj
A kép csak illusztráció!
Vágólapra másolva!
A Mindmegette sorozata olyan konyhai praktikákból szemezget, amelyeket olvasóik küldtek be, gondolván, hogy mások is jó hasznát veszik a kipróbált, jól bevált trükknek. A Mindmegette most arra hozott egy tippet, hogy süssük meg a májat úgy, hogy ne „köpködjön".
Vágólapra másolva!

A csirkemáj a viszonylag olcsóbb alapanyagok közé tartozik, ráadásul nagyon sokféle ízletes ételt lehet készíteni belőle.

A sült máj például pillanatok alatt elkészül, ráadásul laktató és finom fogás.

Egy a baj vele: nagyon fröcsköl, durrog sütés közben a forró zsiradékban. Azonban van egy tuti trükk, amivel ezt elkerülhetjük!
Tipp: Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem „köpköd" sütés közben.

Sok háziasszony életét keseríti meg a „köpködő" máj, pedig egy egyszerű módszerrel örökre búcsút mondhatunk a jelenségnek. Forrás: Shutterstock

Csirkemáj

Hozzávalók:

  • 30 dkg csirkemáj
  • 1 fej hagyma
  • 1 tk szárított majoránna
  • 3 ek zsír

Elkészítése:

  1. A krémesen puha csirkemáj elkészítéséhez a csirkemájat előkészítjük, megtisztítjuk. Elsősorban a fehér, eres részeket kivágjuk, az alvadt vért eltávolítjuk, majd feldaraboljuk. Ezután megmossuk a májat, majd szűrőbe téve lecsepegtetjük, villával megszúrkodjuk.
  2. A hagymát megpucoljuk és felkockázzuk, a szárított majorannát egy kevés vízbe beáztatjuk 2-3 percre. Ez azért jó, mert így sokkal jobban kijön az íze a májnak.
  3. Egy kevés zsíron a hagymát üvegesre pirítjuk, aztán megsózzuk és hozzáadjuk a beáztatott majorannát, majd nagyjából fél perc dinsztelés után a májat is hozzáadjuk.
  4. Arra figyeljünk, hogy amíg meg nem pirul egy picit, addig ne kavarjuk meg. Ha ez megtörtént, a máj többi oldalával is így járunk el.
  5. Megsózzuk a májat, elzárjuk a gázt, és hagyjuk fedő alatt 3-4 percig állni a saját gőzében. Végül rizzsel vagy burgonyával, esetleg friss kenyérrel és zöldségekkel tálaljuk.