Mondjon búcsút 3 nap alatt akár 2 kilónak is: ezt ígéri a csirkeleves-diéta

csirkeleves
Vágólapra másolva!
A káposztaleves-kúra már idejét múlt: a Mindmegette ezúttal egy olyan csirkés zöldséglevest ajánl azoknak, akik gyorsan szeretnének megszabadulni pár kilótól, amely az összes fontos tápanyagot tartalmazza, így remek alapja lehet egy néhány napos diétának.
Vágólapra másolva!

A csirkés zöldségleves számos előnnyel bír a káposztalevessel szemben.

A benne található hús értékes fehérjéket tartalmaz, míg a felhasznált zöldségek bővelkednek az anyagcserét felgyorsító anyagokban, például a csípős ízt adó kapszaicinben.

A káposztát könnyebben emészthető, de ugyanolyan hatékonyan karcsúsító zöldségek helyettesítik, melyek jóllakottság-érzetet eredményeznek, ezáltal megelőzik a farkaséhséget. És ami fő: a csirkés zöldségleves finomabb, mint a káposztaleves.

Ha épp csak szorít a nadrág vagy a szoknya, elegendő egyetlen fogyókúrás napot beiktatnunk, amikor ebédre és vacsorára fogyasztjuk ezt a levest.

Fontos, hogy ha Kb. 1-1,5 kg-ot szeretnénk fogyni, akkor 3 egymást követő napon legyen ez a leves ebédre, ha azonban 2 kg-tól kívánunk megszabadulni, akkor 3 egymást követő napon ez a leves legyen az ebédünk és a vacsoránk. Fontos azonban, hogy az egészséges táplálkozás égisze alatt 3 napnál tovább nem szabad követni a leveskúrát!

Ezek miatt az összetevők miatt olyan jótékony a leves:

  • Póréhagyma
    A benne található C-vitamin segíti az emésztést. Egy adagja is fedezi a napi kalciumszükséglet 1/5-ét, márpedig ez az ásványi anyag nemcsak a csontok számára fontos, hanem a zsírégetéshez is nélkülözhetetlen. A mustárolajok és kénvegyületek sejtvédő hatásúak, és elősegítik a méreganyagok távozását a testből.
  • Zeller
    A kalóriatartalma csekély, ugyanakkor bővelkedik jóllakottságérzetet előidéző rostanyagokban. A benne lévő kalcium, kálium és B-vitaminok pozitívan hatnak a zsírlebontó folyamatokra. Ezenkívül a salaktalanítást is segíti, mivel kihajtja a felesleges vizet a szervezetből.
  • Currypor:
    Különböző fűszerek keveréke. Ezek egyike, a kurkuma, amely serkenti az anyagcserét. Ezenkívül hidroxicitrát is található benne: ez az anyag megakadályozza a szénhidrátok zsírrá történő átalakulását. És ami még nagyszerűbb: csökkenti az édesség utáni vágyat!
  • Sárgarépa
    A benne lévő kálium, magnézium és B-vitaminok csúcsteljesítményre ösztönzik az anyagcserét. A sárgarépában sok a folyadék és a növényi rost, ezért hosszú ideig tartó jóllakottságot biztosít. Adj pár csepp növényi olajat is a leveshez, hogy a szervezeted hasznosítani tudja a sárgarépa zsírban oldódó A-vitaminját!
    A sárgarépában lévő kálium, magnézium és B-vitaminok csúcsteljesítményre ösztönzik az anyagcserét. Forrás: 123rf.com
  • Csilipaprika
    Igazi C-vitamin bomba, de a csípős ízért felelős kapszaicin miatt is a leghatékonyabb zsírégetők közé sorolható. Fokozza a termogenezist, azaz a test hőtermelését, márpedig a szervezet ilyenkor több kalóriát használ fel. Emellett antioxidáns hatása is van.
  • Csirkemell
    Bővelkedik fehérjében, ugyanakkor csak kevés zsírt tartalmaz. Előbbi alacsonyan tartja a vércukorszintet, ezáltal megakadályozza a farkaséhséget. A cukoranyagcserében központi szerepet betöltő króm éhség- és telítettségérzetet biztosít.
  • Burgonya
    Értékes és rendkívül laktató növényi anyagokat tartalmaz. Magas rosttartalma szintén jóllakottságot idéz elő, valamint serkenti az emésztést. A kálium kiűzi a felesleges vizet a szövetekből, és kíméletes módon salaktalanít. Emellett a burgonya vérnyomás-szabályozó hatása is ismert.
    A burgonya értékes és rendkívül laktató növényi anyagokat tartalmaz. Forrás: Wikimedia Commons/BastienM
  • Gyömbér
    Több mint ötszáz hatóanyagot tartalmaz. Az anyagcsere szempontjából az illóolajai a fontosak. A csípős anyagok, mint a gingerol és a soagol, salaktalanító hatásúak, valamint fokozzák az emésztőnedv-termelődést. Ezenkívül a csilihez hasonlóan hatékonyabbá teszik az emésztést, ami nagyobb kalóriafelhasználást eredményez. A gyömbér akkor friss, ha a héja sima és feszes.
  • Vörös lencse
    A hüvelyesek a leglaktatóbb táplálékok közé tartoznak. A növényi fehérjék és szénhidrátok ideális kombinációja jellemzi őket, amihez alacsony zsírtartalom is társul. Nagy mennyiségű, értékes B-vitaminjaikkal támogatják a szénhidrát-anyagcserét. A lencsében ezenkívül sok kálium és foszfor is található. A vörös lencsének elsősorban a héja tartalmaz laktató rostanyagokat.

Csirkeleves

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 2 db nagyobb sárgarépa,
  • 50 g zeller,
  • 250 g csirkemellfilé,
  • 1 db póréhagyma,
  • 250 g burgonya,
  • 1 db diónyi gyömbér,
  • 1 db kisebb piros csilipaprika,
  • 1 db tyúkhúsleveskocka,
  • 1 tk currypor,
  • 50 g vörös lencse,
  • só,
  • bors,
  • citromlé,
  • 1 db újhagyma

Elkészítése:

  1. A répát és a zellert tisztítsuk meg, előbbit karikázzuk, míg az utóbbit kockázzuk fel. A húst mossuk meg, a pórét karikázzuk fel. A meghámozott burgonyát vágjuk kockákra. A gyömbért a héj eltávolítása után reszeljük finomra. A kimagozott csilit szeljük vékony karikákra.
  2. A répát, a zellert, a pórét, a burgonyát, a gyömbért és a csilit tegyük egy lábosba, és öntsük fel 1-1,2 l vízzel. Adjuk hozzá a leveskockát és a curryt, majd a csirkemellet is, és kis lángon, lefedve főzzük kb. 10 percig. Szórjuk bele a lencsét is, és főzzük addig, amíg mindkettő meg nem puhul.
  3. A húst vegyük ki, vágjuk falatnyi darabokra, majd tegyük vissza a levesbe. Az ételt ízesítsük sóval, borssal és citromlével, végül szórjuk meg a felkarikázott újhagymával.
    Mondjon búcsút 3 nap alatt akár 2 kilónak is: ezt ígéri a csirkeleves-diéta. Forrás: Mindmegette.hu