Hasznos tippek a téli hónapokra: ezek a legjobb házi köhögéscsillapító szirupok

köhögéscsillapító
Vágólapra másolva!
Még jó ideig a felső légúti fertőzésekről és a köhögésről fog szólni ez az időszak, de csak akkor, ha nem teszünk ellene – hívja fel a figyelmet a Mindmegette. Házi készítésű köhögéscsillapító szirupokkal gyorsan, ráadásul finoman előzhetjük meg, vagy kezelhetjük ezeket.
Vágólapra másolva!

Olyan gyógynövényfőzeteket mutatunk be, melyek otthon is egyszerűen elkészíthetők, emellett még finomak is, így a gyerekek is szívesebben fogyasztják.
A kiemelkedő hazai portál szerint kétféleképpen készülhetnek a jótékony főzetek:

  • Szirupkészítés 1 literre számítva: 50 grammnyi gyógynövényt forrázzunk le 5 dl vízzel, és hagyjuk állni fél órát. Ezután szűrjük át egy finom szűrőn, a fennmaradó növényeket is nyomkodjuk át. Amíg a növények áznak 1 kg cukorból főzzünk sűrű szirupot 5 dl vízzel. Ha kész, töltsük rá a növények átszűrt levére, keverjük össze és zárjuk le légmentesen, majd tegyük száraz dunsztba. Tovább eláll, ha lezárás előtt cseppentünk a tetejére 10-15 csepp echinacea tinktúrát.
  • Tinktúrából, vagyis a növény alkoholos kivonatából. Mi is elkészíthetjük, de akár 3 hétig is állnia kell az alkoholban a növénynek, így a tinktúrát ajánlottabb a gyógyszertárban beszerezni és ezt belekeverni a cukros szirupba.A gyógynövényt és a cukrot egymásra rétegzik egy jól zárható üvegben, több hétig állni hagyják. Ez idő alatt a keverék megsziruposodik. Érdemes kisebb üvegekben eltenni a szirupot, és a felbontás után hűtőben tárolni. Ha nem tudjuk hűteni, akkor ajánlott a keverékhez pár csepp gyógyszerkönyvi minőségű echinacea tinktúrát keverni.

Lándzsás útifű szirup rétegzéssel

Tegyünk egy dunsztosüvegbe alaposan megmosott, 1 centis darabokra vágott friss útifűleveleket. Erre öntsünk ugyanilyen vastagságú kristálycukrot. Így rétegezzük az üveget, míg megtelik. Zárjuk le és tegyük az ablakba napsütéses helyre, szobahőmérsékleten, és hagyjuk ott két hétig. Naponta rázzuk meg. Ha elkészült, naponta 1-3 evőkanállal igyunk belőle magában vagy vízzel hígítva.

Hatékony szérum készíthető a lándzsás útifűből is. Forrás: Shutterstock

Echinaceaszirup alkohollal

A sziruphoz a bíborkasvirág növény gyökerét és/vagy a föld feletti virágos, leveles hajtását kell használni. A gyökeret megmossuk, felaprítjuk, a növény föld feletti részeit összetépkedjük, befőttes üvegbe tesszük és leöntjük jó minőségű, erős pálinkával, vagy gyógyszertári alkohollal. Legalább két hétig érleljük sötét helyen és szobahőmérsékleten, naponta rázogatjuk. Ha kész, leszűrjük, és a fent leírt alaprecept szerint a cukorsziruphoz adjuk. Kezelésre és megelőzésre is használhatjuk a megfázásos időszakokban. Gyerekeknek 3 éves kortól adható.

Bíborkasvirág-szirup

1 marék megtisztított és feldarabolt gyökeret 8 dl forrásban levő vízbe teszünk és 5 percig forraljuk. A fedővel lezárt edényben 20 percig állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, és a levet az 1 kg cukor és 2 dl vízből készített cukorsziruphoz öntjük, egy-két percig forraljuk. Naponta egy evőkanállal magában is fogyaszthatjuk, vagy 1 dl langyos teához, vízhez adagolva. Gyerekeknek 2 éves kortól adható.

Hagymás szirup

Hozzávalók: 1/2 kg hagyma, 2 csésze juharszirup vagy 1/2 kg barna cukor, 2 közepes méretű citrom, 1, 5 l víz, 7 evőkanál méz.
Elkészítés: A juharszirupból vagy a barna cukorból készítsünk kis lángon szirupot. Ha felolvadt, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, főzzük pár percig, majd öntsük hozzá a vizet. Főzzük közepes lángon, míg a víz egyharmadára csökken. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd csavarjuk hozzá a citrom levét, és amikor már szinte hideg, keverjük bele a mézet. Tegyük félre, és hagyjuk állni másnapig, ezután egy sűrű szűrőn préseljük át, és a levet tegyük jól záródó üvegbe. Minden étkezése előtt és után együnk belőle egy nagy evőkanállal, míg érezzük, hogy a tüdő jobban lesz.

A hagymás szirup jó köhögéscsillapító. Forrás: Shutterstock

Fokhagymás szirup

Hozzávalók: 50 g szárított gyógynövény: 20 g kakukkfű, 14 g kamillavirág, 6 g körömvirág, 5 g bodzavirág, 5 g orvosi zsálya, 1 gerezd fokhagyma, fél liter víz, 200 g méz
Elkészítés: A gyógynövényeket és a fokhagymát fél liter vízben felteszünk főni, majd felforraljuk. Miután kihűlt, átszűrjük. Az átszűrt gyógynövény főzetet ismét tűzre tesszük, felforraljuk és hozzáadjuk a mézet. Kihűlés után üvegbe töltjük. Hűtőszekrényben zárt üvegben tárolva 2-3 hónapig eltartható. Felnőttek napi adagja 4-6-szor 2 evőkanál, gyerekeknek teáskanál.

Balkáni babérlevél-szirup

Hozzávalók: 20 dkg cukor, 3 dl víz, 15 db babérlevél, 1 ek kamilla, 1 ek hárs, 1 ek zsálya, fél citrom leve.
Elkészítés: Karamellizáljuk a cukrot, majd öntsük fel a vízzel, keverjük össze. Egy dunsztosüvegben keverjük össze a gyógynövényeket, öntsük rájuk a karamellizált cukrot, fedjük le és tegyük száraz dunsztba, hogy lassan hűljön ki. Ha kihűlt, egy sűrű szitán szűrjük le, a levéhez a szűrőn keresztül adjuk hozzá a fél citrom levét és keverjük el.