Ha köretről van szó, a hercegnőburgonya sokkal mutatósabb és csábítóbb, mint a klasszikus krumplipüré, vagy a sült krumpli. Rántott ételekhez, sültekhez, esetleg szaftosabb húsokhoz tökéletesen passzol, szóval ha hajlandóak vagyunk egy picivel több időt áldozni a köretre, akkor ez a mi receptünk lesz – ígéri a Mindmegette.
Sokan úgy gondolják, hogy a hercegnőburgonya nem éppen az egyszerű köretek táborát erősíti, de erről szó sincs, hiszen ez az étel annak ellenére, hogy egy kicsivel több munkát igényel, mint a krumplipüré, vagy a sült krumpli, meglehetősen egyszerű és mutatós köret.
- Akár maradék krumplipüréből is elkészíthetjük.
- Akkor jó, ha kívül ropogós, belül puha, krémes.
- Frissen az igazi, ezért közvetlenül a tálalás előtt érdemes megsütni.
Hercegnőburgonya
Hozzávalók:
- 40 dkg sárga burgonya
- 3 dkg vaj
- 2 db tojássárgája
- só
- bors
- szerecsendió
Elkészítése:
- A burgonyát megpucoljuk, feldaraboljuk és sós vízben megfőzzük.
- Mikor megfőtt, leszűrjük, összetörjük és a vajjal kihabosítjuk.
- Hozzáadjuk a fűszereket és a sárgáját keverés közben. Amikor langyosra hült, betöltjük a csillagcsöves zsákba.
- Ameddig langyos, addig rózsákat nyomunk belőle, majd 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 15-20 perc alatt.