Ez a tökéletes kenyérlángos titka - videó

kenyérlángos
Vágólapra másolva!
Fesztiválok, rendezvények, felvonulások és mulatságok elmaradhatatlan gasztroélménye az illatos, forró, gőzölgő kenyérlángos, más néven langalló vagy töki pompos. Az éhes ember képes akár órákat is sorban állni, hogy megkaparintson egy ilyen finomságot, pedig ez az étel is legalább olyan finom, ha otthon, házilag készítjük – ígéri a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

Télen a karácsonyi vásárokon, nyáron a strandon, ősszel és tavasszal a sör- és borfesztiválok alkalmával találkozhatunk a fatüzelésű kemencékből forrón kikerülő, feltéttel gazdagon megpakolt lepényféleséggel, a kenyérlángossal, aminek egyszerűen lehetetlenség ellenállni.
Kenyérlángos, langalló, töki pompos - számtalan névre hallgat ez a laktató csoda, és rengeteg ízvariációban létezik. A klasszikus recept szerint tejföllel, szalonnával, jó fokhagymásan kell készíteni.

Hagyományos kenyérlángos

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 6 dl tej
  • 1 csip cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 1 kg liszt
  • 2 ek olaj

A tetejére:

  • 3 k. poh tejföl
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 fej lila hagyma
  • 40 dkg húsos szalonna
  • bors
  • petrezselyem

Elkészítése:

  1. A kenyérlángos elkészítéséhez a langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
  2. A lisztet elkeverjük a sóval és az olajjal, majd hozzáöntjük az élesztős-cukros tejet. Összedolgozzuk, hagyjuk megkelni, majd átgyúrjuk, és újra kelni hagyjuk.
  3. Ha megkelt a tészta, 2 centi vastagra nyújtjuk. Vékonyan olajozott tepsibe helyezzük. Megkenjük a reszelt fokhagymával elkevert tejföllel.
  4. A tetejére szeletelt lila hagymát és szeletelt szalonnát szórunk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és meghintjük az apróra vágott petrezselyemmel.
  5. 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és kb. 20-30 perc alatt készre sütjük.