Bár kétségtelen, hogy a friss gyümölcsnek nincsen párja, azért van az úgy, hogy beérjük a fagyasztott verzióval. Szerencsére a legtöbb esetben így is bejuttatjuk a szervezetünkbe a sok-sok vitamint és antioxidánst, és nem elhanyagolható tényező, hogy a pénztárcánkat is kíméljük – hívja fel a figyelmet a Mindmegette.
Legyen szó a nyáron eltett saját gyümölcsről vagy a boltban készen kapható keverékről, az erdei gyümölcs mixet igazán sokoldalúan vethetjük be sütés-főzéskor.
A kiemelkedő gasztronómiai portál szerint a következő lehetőségeket érdemes kipróbálni:
- Morzsasüti
Egy hőálló tálban rendezzük el a gyümölcsöket, majd szórjunk rá zabpehelyből, barna cukorból, vajból és darált mandulából alkotott keveréket. Süssük a 180 fokos sütőben addig, míg a morzsa aranybarna lesz a tetején, és élvezzük egy adag vaníliafagylalttal. - A reggeli része
Tegyünk úgy 35-40 gramm felengedett bogyós gyümölcsöt a zabkásánkba, spékeljük meg egy kis görög joghurttal és mézzel – kész is az isteni és tápláló reggeli. - Palacsintatészta
Ráérős reggeleken vagy egy finom desszerthez keverjünk egy adag amerikaipalacsinta-tésztát. Amikor a palacsinta egyik oldala már majdnem teljesen megsült, szórjunk rá pár szem gyümölcsöt, várjunk egy kicsit, és csak azután fordítsuk meg. Végül süssük készre a másik felét is. A juharszirupot el ne felejtsük! - Muffin
A jól bevált muffinalaptésztánkat könnyedén feldobhatjuk egy kis gyümölccsel, sőt, bátran kísérletezzünk az ízekkel. A málnához például passzol a fehér csokoládé és a pisztácia, az áfonyához pedig adhatunk banánt vagy mandulát.A jól bevált muffinalaptésztánkat könnyedén feldobhatjuk egy kis gyümölccsel.Forrás: Shutterstock - „Csak úgy, franciásan!"
Fagyasztott gyümölcsből mennyei coulis, azaz gyümölcsszósz készülhet. Hagyjuk felengedni a gyümölcsöt, szórjuk meg egy kis cukorral, majd pürésítsük egy botmixerrel. Vagy a gyorsabb verzió: melegítsük fel a gyümölcsöket egy lábasban egy kevés cukorral és keményítővel. Bármilyen sütit feldobhatunk vele, például a tápókapudingot. - Smoothie
Talán ez az egyik legkézenfekvőbb felhasználási mód. Banánnal, almával, esetleg spenóttal, zellerrel kombinálhatjuk, és adhatunk hozzá némi zabpelyhet is az extra energiáért. Öntsük fel tejjel vagy a kedvenc növényi italunkkal, turmixoljuk össze, és kész is az egészséges smoothie.Smoothie az egészséges reggelekértForrás: Shutterstock - Csokis süti
Keverjünk a kedvenc csokis piskótánk vagy brownie-nk tésztájába egy nagy adag erdei gyümölcsöt. Ennek köszönhetően nemcsak szaftosabb és puhább lesz a tésztája, de egy kis Fekete-erdő tortás ízvilágot is adunk neki. - Almás rétes, vagy pite
A klasszikus almás sütiket is szuperül feldobhatjuk egy adag bogyós gyümölccsel. Egyszerűen csak keverjük a töltelékhez, és a szokott módon süssük meg a desszertet. - Hideg frissítő
Fagylaltot vagy sorbetet is készíthetünk. A gyümölcsöket turmixolhatjuk, de egészben is hagyhatjuk, keverhetjük joghurttal, tejszínnel, vagy csak vízzel. Édesíthetjük cukorral és mézzel. A lényeg, hogy mindent keverjünk össze, és tegyük a mélyhűtőbe néhány órára. Azután kanalazhatjuk a hűsítő finomságot.Házi fagylaltForrás: Shutterstock - Banánkenyér
A banánkenyér egy szuper finom, egészséges nassolnivaló lehet, és ha éppen nem csokoládéval vagy magvakkal szeretnénk felturbózni, akkor keverjünk a tésztába bogyós gyümölcsöt. Puha és szaftos lesz a tészta tőle, de ügyeljünk rá, hogy óvatosan keverjük össze, mert a gyümölcsöt könnyen szétnyomhatjuk.