Kívül roppanós, belül omlós: így készül a legfinomabb sajtos stangli - videó

sajtos stangli
Vágólapra másolva!
Bár rengeteg kézműves pékség nyílt az utóbbi időben, az otthon készített kenyereknek, kifliknek nincs párja – vallja a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

Az első kenyérsütő gépek megjelenése idején még csak kevesek hobbija volt a házi kenyérsütés, majd szép lassan le is csengett a „divathullám" - egészen a 2020-as járványig. Akkor ugyanis sokan rákaptak az otthon sütésre: rengeteg recept keringett és kering a mai napig a neten, minden héten több felkerült több kenyér- vagy kiflisütő videó.

Kívül roppanós, belül omlós a legfinomabb sajtos stangli. Forrás: Mindmegette.hu

A pandémia elmúltával sem csökkent a kedv, és továbbra is szívesen sütünk otthon péksüteményeket. Íme a mi kedvencünk, a sajtos stangli, amiből érdemes egyből dupla mennyiséget sütni.

Sajtos stangli

Hozzávalók:

  • 1 tk cukor
  • 1.5dltej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 3 mk só
  • 1.5 dl víz
  • 7 dkg vaj
  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

  1. A langyos-cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd letakarjuk és felfuttatjuk.
  2. A lisztet átszitáljuk, majd hozzákeverjük a sót. Ezután hozzáadjuk a langyos vizet, a vajat, és a felfuttatott élesztőt, majd megdagasztjuk a tésztát. Ha lágyabb, ragadósabb lenne a tészta, akkor egy kevés lisztet még szórhatunk hozzá dagasztás közben. (Én géppel dagasztottam meg, de kézzel is megdagaszthatjuk.)
  3. A megdagasztott tésztát áttesszük egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. másfél óra alatt megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, majd kézzel vékonyabbra húzogatjuk, és megszórjuk a reszelt sajt felével.
  5. Ezután feltekerjük, mint a bejglit, felvágjuk 10-12 egyforma darabra, majd a tésztát kis bucikká formázzuk.
  6. A bucikból egyesével rudakat sodrunk, majd egymástól 2-3 cm-es távolságra tessük őket.
  7. Ezután lekenjük egy kis tejjel, majd ráreszeljük a maradék sajtot. (A lehullott sajtba kicsit forgassuk bele a stanglikat, így nem veszik kárba.)
  8. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és egymástól kb. 2 cm távolságra ráhelyezzük a stanglikat, majd lepermetezzük vízzel, és letakarjuk egy másik tepsivel.
  9. Ezután 30 perc alatt újrakelesztjük a tésztát, majd szintén lepermetezzük vízzel, mielőtt a sütőbe tennénk.
  10. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten, kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
  11. A sütőből kivéve pár percig a tepsiben hagyjuk, majd rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük.