Az amerikaiaktól sok finom desszertet kaptunk, hiszen már az almás pite, a sajttorta, a fánk, vagy a csokis keksz gondolatára is összefut a nyál a szánkban. Természetesen nem maradhat ki a sorból a felhőkönnyed palacsintájuk sem, amelyet nem mindegy, hogy készítünk – hívja fel a figyelmet a Mindmegette.

Nem sokkal kell megbonyolítani az eddig ismert palacsintakészítés folyamatát, mindössze egyetlen mozzanatot kell beiktatnunk a procedúrába, mégpedig a tojások kettéválasztását. A sárgáját a többi hozzávalóval (tej, olvasztott vaj, ízlés szerint cukor) keverjük el, a fehérjéket pedig elektromos habverő segítségével verjük fel nem túl kemény habbá. Ezután a sárgájás elegyben keverjük csomómentesre az egy csipet sóval és sütőporral elvegyített lisztet, végül forgassuk hozzá a fehérjehabot. 

Néhány trükköt ismerni kell sokak kedvenc reggelijének az elkészítéséhez.Forrás: Shutterstock

Pont annyi levegőt dolgozunk így a tésztába, amennyi ahhoz kell, hogy könnyed és puha legyen a végeredmény. Ezzel az egyszerű trükkel tehát máris jobb palacsintákat készíthetünk, de a Mindmegette összegyűjtött még néhány hasznos konyhai praktikát a tökéletes végeredmény elérésének érdekében:

Első a feltét

Nagyon fontos (mondhatni alap-) szabály, hogy mielőtt a tészta összeállításához fognánk, elő kell készítenünk a palacsintára szánt szószokat, szirupot, gyümölcsöket stb. A cukrot karamellizáljuk, a csokoládét olvasszuk meg, a lekvárt keverjük át, a gyümölcs legyen szoba-hőmérsékletű és így tovább. Csak ezek előkészítése után lássunk hozzá a tészta kikeveréséhez. Így a frissen kisült palacsintát azonnal tálalhatjuk.

Ne spóroljuk meg a pihentetési időt!

Azt valószínűleg mindannyian tudjuk, hogy a tésztát forró serpenyőben kell kisütni. És valljuk be, éppen ezért sokszor előbb kerül a palacsintasütő a tűzhelyre, mint hogy a tésztakikeverés végére érnénk. Felejtsük el az efféle időspórolást! Néhány percen nem múlik semmi, viszont ez az 5-10 perc pont elegendő a tésztában lévő sütőpornak ahhoz, hogy a aktiválódjon, ettől pedig magas és légies lesz a palacsinta.

Egy kevés zsiradék mindig szükséges

Hiába hívják tapadásmentesnek a serpenyőnket, sajnos ez nem 100% garancia arra, hogy tényleg nem ragad le benne semmi – ahogy azt bizonyára mindnyájan tapasztaltuk már. Ennek elkerülésére semmi extrát nem kell bevetnünk, mindössze annyit tartsunk észben, hogy minden palacsinta előtt olajozzuk meg kissé a serpenyőt. A legalkalmasabb erre egy olajspré, mert tényleg csak egy kevés zsiradékra van szükség, nem szeretnénk, hogy olajban tocsogjon a palacsintánk.

Nagyon fontos (mondhatni alap-) szabály, hogy mielőtt a tészta összeállításához fognánk, elő kell készítenünk a palacsintára szánt szószokat, szirupot, gyümölcsöket stb.Forrás: Shutterstock

Fontos az adagolás

Hogy mit használjunk a tészta adagolására? Persze, az evőkanál is jó megoldás. De amennyiben igazán csodás és egyforma méretű palacsintákra vágyunk, jobban tesszük, ha előkeressük a fagylaltos kanalat a nyári készletből. Az azonos méret nemcsak azért jó, mert nem fogunk összeveszni, ki kapja a nagyobbat, hanem azért is, mert a palacsinták ugyanannyi idő alatt készülnek el.

Fordítani is kell

És nem mindegy, mikor! Az idő itt is fontos tényező, nem szabad kapkodnunk. Figyeljük a tészta felső részét: amikor apró buborékok jellenek meg rajta, és a széle kezd szilárdulni, akkor kell egy határozott mozdulattal átfordítani. Ez a palacsinták méretétől függően 2-3 perc alatt következik be, és körülbelül ugyanennyi idő kell a másik oldal megsüléséhez is.

A hűtés trükkje

A kész palacsintákat tányér helyett rácsra tegyük, lehetőleg úgy, hogy ne érjenek össze. Ha sok palacsintát készítettünk, akkor úgy, hogy csak minimálisan, a szélüknél fedjék egymást. Így elkerülhetjük, hogy a finomságok összetapadjanak, illetve hogy a tészta gumiszerűvé váljon. Ha pedig nem fogyna el az összes még langyosan, akkor tálalás előtt egy tiszta konyharuhával letakarva kb. 60 fokos sütőben újra felmelegíthetjük őket.