Vajon milyen hatással lenne a testünkre, ha minden nap elfogyasztanánk egy nagy tál salátát? - tette fel a kérdést a Mindmegette. A neves gasztronómiai portál alaposan utánajárt, hogy mi történne velünk kívül-belül, ha így cselekednénk.

A kiemelkedő hazai weboldal szerint a következő változásokra számíthat, aki naponta fogyaszt a sokak által kedvelt ételből:

Rengeteg vitamin jut a szervezetünkbe

Ha a salátánk sokféle összetevőt - különböző típusú zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket, magvakat, stb. - tartalmaz, rengeteg vitamint és ásványi anyagot biztosíthat a szervezetünknek.
Ha spenótot, kelkáposztát vagy lazacot teszünk a salátánkba, akkor az a szervezetünk számára igazi C-vitamin bomba, ha pedig diófélékkel vagy magvakkal turbózzuk fel a salátát, akkor rengeteg E-vitamit viszünk be a szervezetünkbe. Az immunrendszerünk nagyon hálás lesz érte.

Valószínűleg fogyni fogunk

A gyümölcsök és zöldségek telis tele vannak rostokkal, amik segítenek a fogyásban. Lassítják az emésztést, valamint megnyújtják a „jóllakottság érzést", ami miatt kevesebbszer nyúlunk nassolnivalóért.
Egy 2004-es tanulmány kimutatta, hogy amikor az emberek első fogásként egy kisebb adag salátát ettek, akkor 7%-kal kevesebb kalóriát fogyasztottak, ha pedig étkezés előtt nagy adag salátát ettek, akkor 12%-kal kevesebb kalóriát vittek be a szervezetükbe a teljes étkezés során. Tehát, ha például az ebédet mindig salátával kezdjük, könnyen elkerülhetjük a kalóriadúsabb ételek túlevését - írja az Eatthis.com.

Számos kedvező változást idéz elő, ha gyakran fogyasztunk gyümölcs- vagy zöldségalapú ételeket.Forrás: Shutterstock

Gyomorégést tapasztalhatunk

Ha a salátaöntetünk tartalmaz bármilyen ecetet, akkor bizony gyomorégést tapasztalhatunk, mivel az ecetben lévő sav refluxos tüneteket okozhat. De nemcsak az ecet, a paradicsom és a sajt is súlyosbíthatja a savas refluxot.

Tipp
Aki refluxban szenved, válasszon inkább alacsony ecettertalmú salátaönteteket, valamint a paradicsom és a sajt helyett diót, magvakat vagy lencsét!

Serkenti az agy működését

Ha minden nap salátát eszünk, az serkenti az agy működését. Egy 2018-as tanulmány kimutatta, hogy napi 1 adag saláta 11 évvel javította az idősek memóriáját. Már egy fél csésze saláta is elég volt ahhoz, hogy lelassítsa a kognitív hanyatlás ütemét.

Tovább élhetünk

Egy 2016-os kutatás megállapította, hogy a több leveles zöldség fogyasztása jelentősen csökkenti a szívbetegség kockázatát. Továbbá egy 2017-es tanulmány azt mutatta ki, hogy a zöldségek mindennapos fogyasztása megelőzheti a korai halálozást: ha naponta tízszer eszünk zöldséget, az 24%-kal csökkenti a szívbetegség, 33%-kal a stroke, 28%-kal a szív- és érrendszeri betegségek, 13%-kal pedig a rák kialakulásának kockázatát.

Ha ebédünket mindig salátával kezdjük, könnyen elkerülhetjük a kalóriadúsabb ételek túlevését.Forrás: Shutterstock