Elfogyott otthon a tojás? Így helyettesítsük!

tojás helyettesítő
Vágólapra másolva!
Biztosan mindannyian jártunk már úgy, hogy sütés-főzés közben vettük észre: nincs otthon annyi tojás, mint amennyire szükségünk lenne. Tojás nélkül nem tapad össze a fasírt, a palacsinta sem lesz az igazi, a szülinapi tortáról nem is beszélve... Mit lehet ilyenkor tenni? Irány a legközelebbi bolt! De ha nincs kedvünk útra kelni, próbáljuk ki az alábbi egyszerű, hatékony tojáspótlók egyikét – javasolja a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

A népszerű gasztronómiai portál szerint ezek a legjobb helyettesítői a tojásnak:

Gyümölcspüré

Almaszósz, tört banán, érett avokádó vagy sütőtökpürés – mind jó választás. A tojás helyett gyümölcspürével készült sütemények nedvesek és tartalmasak lesznek, de azt azért vegyük figyelembe, hogy a gyümölcsök íze erőteljes lehet.

Ha semlegesebb ízű helyettesítőt keresünk, az almaszósz és a sütőtök a legjobb választás.

Alapszabály, hogy a gyümölcspüré cukrozatlan legyen és egy tojáshoz számoljunk 1/4 csészényi pürét. Ez a helyettesítés kevert süteményekben, kenyerekben működik leginkább.

Őrölt chia, vagy lenmag

Ha van otthon ezen omega-3-ban gazdag magvak bármelyike, használhatjuk őket tojás helyett. Őröljük meg a magokat, majd 1 evőkanálnyit keverjünk el 3 evőkanál vízzel úgy, hogy sűrű masszát kapjunk. Ez a mennyiség helyettesít 1 tojást.

A chia mag tökéletes helyettesítője lehet a tojásnak. Forrás: Dreamstime

A chia és a len egyaránt diós ízt és sűrű, nehéz textúrát kölcsönöz a pékáruknak. Jó választás kenyerekhez, palacsintához, gofrihoz, muffinhoz és húsételekhez is.

Selyem tofu

A selyem tofu semleges ízű, magas víztartalmú, így könnyebb és krémesebb állagú. Ennek ellenére sűrűbb textúrát ad a süteményeknek, így a kissé töményebb desszertekben jó tojáshelyettesítő, például brownie készítésénél. Helyettesítsünk minden tojást 1/4 csésze pürésített tofuval.

Szódabikarbóna ecettel

Íme egy lehetőség, amelyet könnyű, légies desszertekhez használhatunk. Egyszerűen keverjünk el 1 teáskanál szódabikarbónát 1 evőkanál ecettel 1 tojás helyettesítéséhez. Az így létrejövő kémiai reakció szén-dioxidot és vizet termel, ezért a sütemény könnyű és levegős lesz.

A szódabikarbónát főként a könnyű, légies desszertekhez használhatjuk. Forrás: Thinkstock

Hüvelyesek főzővize

"Víz a babokból" – azaz a különféle hüvelyesek főzővize leszűrve. Nagyszerű helyettesítője a tojásfehérjének, ezért is egyre elterjedtebb alapanyag a vegán étrendben.

Általában a konzerv hüvelyesek, azon belül is a csicseriborsó leszűrése után hátramaradt folyadék használható jól.

Habcsók, macaron készítésekor tökéletes: 3 evőkanál helyettesít 1 tojást.