A népszerű gasztronómiai portál szerint ezek a legjobb helyettesítői a tojásnak:
Almaszósz, tört banán, érett avokádó vagy sütőtökpürés – mind jó választás. A tojás helyett gyümölcspürével készült sütemények nedvesek és tartalmasak lesznek, de azt azért vegyük figyelembe, hogy a gyümölcsök íze erőteljes lehet.
Ha semlegesebb ízű helyettesítőt keresünk, az almaszósz és a sütőtök a legjobb választás.
Alapszabály, hogy a gyümölcspüré cukrozatlan legyen és egy tojáshoz számoljunk 1/4 csészényi pürét. Ez a helyettesítés kevert süteményekben, kenyerekben működik leginkább.
Ha van otthon ezen omega-3-ban gazdag magvak bármelyike, használhatjuk őket tojás helyett. Őröljük meg a magokat, majd 1 evőkanálnyit keverjünk el 3 evőkanál vízzel úgy, hogy sűrű masszát kapjunk. Ez a mennyiség helyettesít 1 tojást.
A chia és a len egyaránt diós ízt és sűrű, nehéz textúrát kölcsönöz a pékáruknak. Jó választás kenyerekhez, palacsintához, gofrihoz, muffinhoz és húsételekhez is.
A selyem tofu semleges ízű, magas víztartalmú, így könnyebb és krémesebb állagú. Ennek ellenére sűrűbb textúrát ad a süteményeknek, így a kissé töményebb desszertekben jó tojáshelyettesítő, például brownie készítésénél. Helyettesítsünk minden tojást 1/4 csésze pürésített tofuval.
Íme egy lehetőség, amelyet könnyű, légies desszertekhez használhatunk. Egyszerűen keverjünk el 1 teáskanál szódabikarbónát 1 evőkanál ecettel 1 tojás helyettesítéséhez. Az így létrejövő kémiai reakció szén-dioxidot és vizet termel, ezért a sütemény könnyű és levegős lesz.
"Víz a babokból" – azaz a különféle hüvelyesek főzővize leszűrve. Nagyszerű helyettesítője a tojásfehérjének, ezért is egyre elterjedtebb alapanyag a vegán étrendben.
Általában a konzerv hüvelyesek, azon belül is a csicseriborsó leszűrése után hátramaradt folyadék használható jól.
Habcsók, macaron készítésekor tökéletes: 3 evőkanál helyettesít 1 tojást.