5 mag, amit érdemes lenne rendszeresen fogyasztanunk

olajos magvak
Vágólapra másolva!
Ugyan az olajos magvak magas zsírtartalmúak, mégsem kell lemondanunk róluk - sőt az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk miatt érdemes rendszeresen fogyasztanunk őket – hívja fel a figyelmet a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

Az olajos magvakban található zsírok nagy része telítetlen, ami a szív- és érrendszeri betegségek kitűnő ellenszere. Csökkentik a magas vérnyomást, védenek a csontritkulás ellen, segítenek a hangulatingadozás megakadályozásában sőt még a szexuális vágyra is jótékonyan hatnak.

Bár az üzletekben sós és pörkölt változatban is kaphatók magvak, a legjobb, ha nyersen fogyasztjuk őket.

Szórhatjuk salátákra, adhatjuk müzlikhez, durvára őrölve ízesíthetünk velük leveseket, tésztaételeket. Panírozhatunk vele húsokat, zöldségeket, finomra őrölve pedig nagyon jól helyettesíti a búzalisztet sütikbe, péksüteményekbe. Vízzel összeturmixolva remek növényi tejet, pürére krémesítve pedig vajat készíthetünk belőlük. Ez utóbbiakat joghurthoz vagy pirítóshoz is ehetjük, olívaolajjal és ecettel összekeverve pedig salátaöntetként használhatjuk

Pekándió

Nagyon hasonlít a mi diónkra, csak nyúlánkabb, édesebb. Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Csökkenti a koleszterint és az epekő kialakulásának veszélyét, magas folsavtartalma miatt pedig kismamáknak ajánlják különösen.

A pekándió hasonlít a mi diónkra, csak nyúlánkabb, édesebb. Forrás: Shutterstock

Papadió

Édeskés íze leginkább a manduláéra hasonlít. Bár a 70 százalékát zsírok teszik ki, kis mértékben mindenképp jótékony. Szeléntartalma például akkora, hogy egy-két szem egy felnőtt egész napi szelénszükségletét fedezi. Fokozza a szellemi teljesítményt, és segít a mellrák megelőzésében is.

Mustármag

Ázsiában több ezer éve használják, mint gyógynövényt. A benne lévő szelénnek és magnéziumnak köszönhetően csökkenti a rák kockázatát és a gyulladásos betegségek tüneteit. Mindenképpen érdemes belecsempésznünk az étrendünkbe, ha migrének gyötörnek, de segít a magas vérnyomás és az érelmeszesedés megelőzésében is.

Chia mag

Az aztékzsályaként is ismert növény a natúr konyha legfrissebb újdonsága. Az icipici magnak nem kevesebb, mint 34 százaléka tiszta omega-3 zsírsav. Szívbetegeknek, cukorbetegeknek, és depresszióban szenvedőknek is ajánlják. Ráadásul a fogyásban is segít. Íze egy kicsit a mogyoróhoz hasonlít.

Az aztékzsályaként is ismert növény a natúr konyha legfrissebb újdonsága. Forrás: Shutterstock

Kendermag

A búzacsírához hasonlóan magas rosttartalma biztosítja az emésztőrendszerünk hibátlan működését. Tökéletesen kiegyensúlyozott benne az omega-6 és az omega-3 zsírsavak aránya, ez teszi az egészséges haj és bőr titkos forrásává. Frissíti a szellemet, segíti a megfelelő koleszterinszint fenntartását.