Vágólapra másolva!
Bár lehet, hogy a mi gyomrunk még nem készült fel rá, érdemes megbarátkozni a gondolattal, hogy a jövőben már különféle rovarok is kerülhetnek a tányérunkra – hívja fel a figyelmet a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

A rovarevés sokak számára szokatlannak tűnhet, pedig számos ázsiai, afrikai országban, Dél- és Közép-Amerika egyes részein jelenleg is gasztronómiai kultúrája van. Előszeretettel fogyasztanak többek között rizsszöcskét, darázst, selyemhernyót, vöröshangyalárvát főételként, díszítésnek vagy akár sör mellé édes vagy sós rágcsálnivalóként is.

Amellett, hogy a rovarok ízletesek, kiváló tápanyagforrások is, hiszen nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjéket, ami minőségileg is kiváló.

Magas az aminosav-, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk, ami esszenciális tápanyagforrást jelent a táplálékhiánytól szenvedő fejlődő országok lakosainak.

Ugyan a rovarevés a legtöbbünk számára szokatlannak tűnik, számos másik országban már jelentős népszerűségnek örvend. Forrás: Mindmegette.hu

És hogy mi miért együnk rovarokat? A legfontosabb érv a környezet védelme: a tenyésztésükhöz sokkal kevesebb erőforrást kell felhasználni, mint a szarvasmarha, a sertés vagy a szárnyasok tenyésztése esetén. Ennek oka, hogy kevesebb földet, vizet és takarmányt igényelnek, ráadásul hatékonyabban alakítják a takarmányt saját testtömegükké, mint más állatfajok.

Jelenleg mindössze hat rovarfaj kapott engedélyt, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként és élelmiszer-összetevőként jelenhet meg az Európai Unióban. Ilyen például a közönséges lisztbogár lárvája, a keleti vándorsáska, az alombogárlárvák, a házi tücsök, mely egészben, fagyasztva, szárítva, valamint por formájában kapható.

Európában alighanem a tücsök lesz a legnépszerűbb fogás, hiszen ezt könnyű felismerhetetlenné feldolgozni. Finnországban például gyorsan népszerűvé vált a tücsökkenyér, így az sem lenne meglepő, ha hamarosan a hazai piacon is megjelenne. A vállalkozó kedvűeknek addig be kell érniük a már itthon is kapható szárított, ízesített tücskökkel és sáskákkal, tücsöklisztből készült müzliszelettel vagy a fehérjés tücsöktésztával.

Pontokba szedtük a legfontosabb tudnivalókat:

  • A rovaralapú élelmiszerek úgynevezett új élelmiszereknek minősülnek, amelyek kizárólag szigorú ellenőrzés alapján, uniós szintű engedélyeztetést követően hozhatók forgalomba. Fontos tudni, hogy az engedélyezett rovarok felhasználása nem kötelező az élelmiszerekben, ez csupán egy új, választható összetevő.
  • Mint minden összetevőt, az engedélyezett rovarokat is kötelező jelölni az élelmiszerek csomagolásán. Az összetevőket jól látható helyen kell feltüntetni, ezeket a termékeket pedig elkülönítve, külön polcon kell majd elhelyezni az üzletekben.
  • A tücsök, a lisztbogár és más rovarok közeli rokonai a rákféléknek, ezért allergiás tüneteket is okozhatnak azoknál, akik érzékenyek például a rákfélékre, puhatestűekre és az azokból készült termékekre, valamint a poratkákra. Éppen ezért kötelező feltüntetni a csomagoláson, hogy az összetevők allergiás reakciókat válthatnak ki, nehogy az erre érzékenyek véletlenül elfogyasszák őket.
    Jelenleg mindössze hat rovarfaj kapott engedélyt, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként és élelmiszer-összetevőként jelenhet meg az Európai Unióban. Forrás: Mindmegette.hu
  • A nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében is kötelező jelölni az allergiás keresztreakciót. Ezt például jelölhetik a polccímkén, de elhelyezhetnek dedikált digitális eszközöket, vagy kitehetnek egy tájékoztatót, hogy az érintettek kitől kérdezhetik meg az allergénekkel kapcsolatos információkat.
  • Attól sem kell tartani, hogy E-számnak álcázva rejtik el a rovarok jelenlétét a gyártók a termékekben. Ennek oka, hogy E- száma csak az élelmiszer-adalékanyagoknak van, a rovarok pedig nem tartoznak ebbe a körbe, így azokat nem adalékanyagként, hanem összetevőként lehet felhasználni.