Itt az idő beszerezni a húsvéti sonkák egyik elengedhetetlen kellékét, a kuktát

Kukta Otthon Így legyen energiatakarékos az otthonod! – Háztartási tippek, ötletek
Vágólapra másolva!
A szokatlan külsejű főzőedény nem hiányozhatott nagymamáink konyhájából – nem véletlenül. Ideje leporolni a szekrény mélyén heverő kuktákat, vagy az első adandó alkalommal beszerezni egyet – ajánlja a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

A kukta régóta nyújt segítséget a főzésben a kezdő és a rutinos háziasszonyoknak egyaránt.
Régen előfordulhatott, hogy a hatalmas nyomás nem tudott távozni az edényből, melynek eredményeképpen a fedő lerobbanhatott a kukta tetejéről. Hogy ez milyen arányban fordult elő, vagy egyáltalán tényleg megtörtént-e, kérdéses, mindenesetre megnyugtató tény, hogy a mai gyártmányok használata teljesen veszélytelen.

A rendszeresen tisztán tartott biztonsági szelep ugyanis meggátolja, hogy túlságosan nagy nyomás keletkezzen főzéskor.

A nagy nyomású főzőedény használatának igazából csak előnyei vannak.

A régen minden háztartásban megtalálható főzőedény napjainkban reneszánszát éli, hiszen igazán sokoldalú konyhai eszköz. Forrás: Mindmegette.hu

Kezdetnek például, hogy minden tűzhelyen használható, akár még az indukciós főzőlapra is nyugodt szívvel rátehetjük.

A jól záródó fedelének köszönhetően kevesebb ételszagot enged a lakásban terjengeni, és a csempét is megóvjuk a felfröccsenő zsíros foltoktól.

De ami manapság talán a legvonzóbbá teszi, az az, hogy rengeteg energiát takaríthatunk meg, ugyanis a kuktában elkészített ételek főzési ideje kb. negyedével csökken. A megspórolt energia mellett az ételek íze finomabb, a tápértékük pedig jóval magasabb lesz.

Az áram- vagy gázfogyasztás mellett a vízfelhasználásunkat is csökkenthetjük, ha kuktában főzünk, mert lényegesen kevesebb folyadékot kell az ételekhez adnunk.

Fontos figyelni, hogy az edényt maximum háromnegyedig töltsük, de például zöldségpároláskor még kevesebb víz szükséges, ugyanis a légmentesen záródó fedő nem engedi elpárologni a vizet.

Az optimális főzési idő eléréséhez a fedő felhelyezése után állítsuk a tűzhelyet a legmagasabb fokozatra, amíg a szelep elkezd sípolni.

A teljes elkészítési időt innen számítsuk, és a sípszó után a legkisebb fokozaton főzzük tovább az ételt.

Néhány alapőanyag főzési ideje:

  • • spenót, sárgarépa, zöldborsó, padlizsán: 2-3 perc
  • • felkockázott burgonya, karalábé: 4-5 perc
  • • rizs: 6 perc
  • • csirke- és sertéshús: 10-15 perc
  • • bárány, borjú és kacsa: 15-20 perc
  • • marhahús felszeletelve: 25-30 perc; marhahús egészben: 40-50 perc
    A kukta régóta nyújt segítséget a főzésben a kezdő és a rutinos háziasszonyoknak egyaránt. Forrás: Thinkstock