Kívül ropogós, belül vajpuha: így készül a tökéletes sült kacsacomb - videó

kacsacomb
Vágólapra másolva!
Aki szereti a csirkehúst, de kipróbálna valami markánsabb ízű szárnyast, az válassza a kacsát – ajánlja a Mindmegette. A neves gasztronómiai portál ezúttal videón is megmutatja, hogyan készül a ropogós kacsacomb párolt lila káposztával.
Vágólapra másolva!

Sokakban felmerül, hogy a kacsa nem ideális választás azok számára, akik odafigyelnek az alakjukra, hiszen esetében a bőr alatt lévő hájréteg valóban vastagabb. Ha a bőrt ropogósra sütjük, ez nem lehet gond. Ha bőr alatt a hájréteg kissé vastagabb, a sűrű beirdalás segíthet, hisz a zsír szépen ki tud sülni.

A kacsahús előkészítése azonban gondos odafigyelést igényel: alaposan nézzük át a bőrét, és csipesszel szedjünk ki belőle minden apró tolltokot (toklászt). Ezután kissé perzseljük meg a szárnyast, majd alaposan mossuk meg, és kívül-belül dörzsöljük be sóval.

A kacsacomb elkészítéséhez a legjobb módszer a konfitálás, azaz a zsírban főzés. Az előkészített combokat hagymával és fokhagymával ízesített kacsazsírban kell főzni-sütni 140 fokos sütőben, vagy akár tűzhelyen 1,5-2 órán át. Végül a vajpuha combokat érdemes nagy lángon megpirítani.

A kacsahús előkészítése gondos odafigyelést igényel, de megéri. Forrás: Thinkstock

Frissen is tálalhatjuk, de a húst a zsírban is eltehetjük későbbi felhasználásra. Most Kósa Kolos, a Kóstolj Kolossal! című videósorozatunk házigazdája megmutatja, hogyan lesz kívül ropogós, belül vajpuha a sült kacsacomb.

Sült kacsacomb lilakáposztával

Hozzávalók:

  • 4 db kacsacomb
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • bors
  • 1 fej lilakáposzta
  • 1 fej lilahagyma
  • cukor
  • bors
  • köménymag
  • ecet
  • 1 ek zsír

Elkészítése:

  1. A kacsacombokat megmossuk, sózzuk, borsozzuk, hagyjuk állni fél órán át.
  2. Ekkor bőrös felükkel lefelé tepsibe tesszük, mellé rakjuk a darabolt hagymákat és a fokhagymát is. Ráöntünk kb. 4 dl vizet, és alufóliával lefedve előmelegített sütőbe tesszük. Zsír nem kell alá, mert majd kisül annyi, ami elég lesz.
  3. Kb. másfél órán át pároljuk, majd a végén levesszük az alufóliát, megfordítjuk, és 190 fokon még 20 percig sütjük.
  4. A lilakáposztát legyaluljuk, besózzuk hagyjuk állni. A lilahagymát kockára vágjuk és a zsíron megfonnyasztjuk, rátessszük a kinyomkodott káposztát, szórunk rá ízlés szerint cukrot, borsot, köménymagot és kevés ecetet. Fedő alatt puhára pároljuk.
  5. Köretnek krumplipürét készítünk, amire rakunk a kacsával párolódott hagymából is és a párolt lilakáposzával tálaljuk.