Így készül az igazi tiramisu, ahogyan az olaszok szeretik - videó

Roberto konyhája - Tiramisu, az isteni kávés finomság
Vágólapra másolva!
Rengeteg tiramisu-receptet ismerünk, gyakorlatilag minden háziasszonynak van egy bombabiztos, amit szívesen készít. Aki még nem találta azonban meg az igazit, a Mindmegette most bemutatja az eredeti, autentikus receptet, amivel garantált lesz a sikerünk.
Vágólapra másolva!

A tiramisu (tiramisù) kifejezés azt jelenti: dobj fel! Ezzel valószínűleg az olaszok méltán világhírű desszertjében lévő kávé és kakaópor koffeintartalmára utaltak, amikor elnevezték ezt a krémes, kávés édességet.

Az eredetéről többféle legenda is létezik: az egyik szerint a ma ismert tiramisu elődjét még valamikor a XVII. században alkották meg sienai cukrászok.

Egy másik történet szerint az első tiramisu egy bordélyházban készült Trevisóban, ahol azért kínálták meg a vendégeket ezzel az afrodiziákumnak minősülő desszerttel, hogy ha az urak hazatérnek a feleségükhöz a bordélyházban történt látogatás után, megfelelően formában legyenek...

Ha minden részletre odafigyelünk, valóban krémes és ízes lesz a népszerű, sütés nélküli édesség. Forrás: Shutterstock

És végül van egy harmadik elmélet is, mely szerint az első tiramisut egy Roberto Linguanotto nevű cukrász alkotta meg 1969-ben, véletlenül, amikor vaníliás fagyit próbált készíteni – és valószínűleg ez az igazság.A neves gasztronómiai portál így javasolja az elkészítését:

Tiramisu

Hozzávalók:

  • 6 db tojás (L-es méretű)
  • 1 csomag babapiskóta
  • 50 dkg mascarpone
  • 8 dkg cukor
  • 7 dl hideg feketekávé
  • 5 dkg kakaópor
  • 1 dl rum (opcionális)

Elkészítés:

  1. A tiramisu eredeti receptje szerint első lépésként a tojásokat kettéválasztjuk.
  2. A tojássárgáját habosra kikeverjük a cukkorral, hozzáadjuk a rumot, végül pedig a mascarponét, és addig keverjük, míg sima és kissé habos krémet kapunk.
  3. A tojásfehérjéből robotgéppel kemény habot verünk, majd óvatosan belekeverjük a mascarponés krémbe.
  4. Lefőzzük a kávét. Amikor langyosra hűlt, belemártjuk a babapiskótákat úgy, hogy félig átázzanak.
  5. Belehelyezzük a babapiskótákat egy sorban egy kisebb tepsibe, vagy üvegtálba. Rásimítjuk a krém felét, erre teszünk még egy réteg kávéba áztatott babapiskótát, és végül a maradék krémmel befedjük.
  6. Minimum 2 órát hűtőszekrényben állni hagyjuk. Közvetlenül a tálalás előtt a tetejére kakaóport szórunk.