Eláruljuk a titkot: így érdemes kiolvasztani a fagyasztott húst

fagyasztás mélyhűtő mirelit fagyasztott csirke hús
Vágólapra másolva!
Szerencsére ma már nem okoz problémát a friss hús beszerzése, és hála a fagyasztószekrényeknek, akár hosszú hónapokig is eltarthatók a különböző húsfélék. Így ha bármikor kedvünk támad főzni, kéznél van az alapanyag. A hús felolvasztására több módszer is ismert, a Mindmegette most utánajárt, hogy melyik megoldással járunk a legjobban.
Vágólapra másolva!

Aki nem biztos abban, hogy mi a legjobb módja a hús kiolvasztásának, mutatjuk a megoldásokat. A preferenciáidtól, a használt hús típusától és a rendelkezésre álló időtől függően íme a legjobb és a legrosszabb módszerek:

A neves gasztonómiai portál szerint ezek a legjobb módszerek:

  • A hűtőszekrény alsó polcán
    Ez a legbiztonságosabb (és legmegbízhatóbb) módszer. Ha van időnk, és legalább 24 órával a főzés-sütés előtt el tudjuk kezdeni a készülődést, semmi sem lehet jobb, mint a fagyasztott húst egy zárt edénybe tenni, és a hűtőszekrény alsó polcán hagyni, hogy kiolvadjon. Ezzel a módszerrel ugyanis az olvasztás állandó, biztonságos hőmérsékleten történik. És hogy miért az alsó polcra tegyük a dobozt? Nos, így minimálisra csökkentjük az esélyét annak, hogy a kiolvasztás során keletkező húslé más élelmiszereket megszennyezzen.
  • Hideg vízben
    Egyes kiolvasztási technikák egyszerűen beváltak, és kész! A hideg vizes módszer is ilyen – mindaddig, amíg légmentesen záródó, lezárt edényben tartjuk, és ügyelünk arra, hogy a víz végig hideg maradjon.
    Szerencsére ma már nem okoz problémát a friss hús beszerzése, és hála a fagyasztószekrényeknek, akár hosszú hónapokig is eltarthatók a különböző húsfélék. Forrás: Shutterstock/Ahanov Michael
  • Kétedényes módszerrel
    Néhány jó módszer nem feltétlenül alkalmazható minden hústípusra. Ilyen a kétedényes módszer, amely főként egy adag steak gyors kiolvasztására alkalmas. A kétedényes módszer is rendkívül egyszerűen kivitelezhető: szükség lesz két üres fémedényre. Az egyik edényt fordítsuk fejjel lefelé, és tegyük rá a becsomagolt steaket. A másik edénybe töltsünk szoba-hőmérsékletű vizet, és egyszerűen tegyük a steak tetejére. Kb. 5 perc alatt felolvad a hús.

Íme a legrosszabb módszerek:

  • Forró vízben
    Ha az olvadó hús túl sokáig van „veszélyzónában" – azaz magas hőmérsékleten –, egyszerűen nem éri meg kockáztatni. Ha forró vízben olvasztjuk a húst, azzal tökéletes táptalajt biztosítunk a kórokozók fejlődésének. De az egészségügyi veszélyeken túl ezzel a módszerrel a hús minősége is romolhat, hiszen miközben olvad és külseje elkezd főni, a belseje fagyott marad, ami jelentősen csökkenti annak az esélyét, hogy igazán finom, jól átsütött legyen a végtermék.
  • Mosogatógépben
    Igen, igen, van, aki mosogatógépben olvasztja a húst, köszönhetően a TikTokon elterjed, „trükkösnek" gondolt módszereknek. Ha így próbáljuk a fagyos húst felolvasztani, garantáltan elszaporodnak a baktériumok benne.
  • A pulton hagyva
    Őszintén? Szinte mindenki olvasztott már ki húst így, de higgyük el: csak a szerencsén múlt, hogy nem lettünk betegek. Ez természetesen nem vonatkozik a friss húsra, amit a legtöbb szakács úgy készít, hogy előtte rövid ideig szobahőmérsékleten állni hagy. Ez idő alatt ugyanis nem fognak elszaporodni a baktériumok a húsban, ellenben ha hosszú órákig olvadozik, a fogyasztása nem biztonságos.
    A hús felolvasztására több is módszer ismert. Forrás: Shutterstock
  • Hideg vízben, csomagolás nélkül
    Ahogy fentebb írtuk, a hús biztonságos kiolvasztásának egyik legismertebb és legszélesebb körben alkalmazott módja a hideg vízbe helyezés, de csak zárt, légmentesen záródó tasakban. Csomagolás nélkül ugyanis a mosogató körüli tárgyakat veszélyeztetjük: a baktériummal szennyezett vízcseppek beszennyezhetik a konyhát. A fagyasztott hús „mosása" amúgy is rossz ötlet, hiszen ez a művelet nem távolítja el a mikrobákat. Egy tanulmány szerint a baktériumok még 40-szeri öblítés után is jelen vannak a nyers baromfihúsban...
  • Mikrohullámú sütőben
    A legnagyobb probléma a hús mikrohullámú sütőben történő kiolvasztásával az, hogy kívülről elkezdhet főni, miközben belül hideg és fagyos marad. Ez pedig veszélyes is lehet, és még azt is megakadályozza, hogy végeredményben a hús puha, lédús és egyenletes átsült legyen.