Egy nem mindennapi trükkel tökéletes palacsintát készíthetünk

palacsinta
Vágólapra másolva!
Természetesen mindenki a hagyományos, anyukája készítette vékony palacsintát szereti a legjobban, de alapvetően úgy vagyunk vele: bármilyen változatra nyitottak vagyunk, csak palacsinta legyen! A következő apró trükkel olyan könnyű, de mégis laktató tészta lesz a végeredmény, ami édesen és sósan is megállja a helyét! - állítja a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

A palacsinta egy olyan étel, amit akár nem hivatalos hungarikummá is nyilváníthatnánk, mert egyrészt nincs olyan ember, széles e hazában, aki ne szeretné, másrészt mindenkinek megvan az otthonról hozott, tuti receptje.

A palacsinta egy olyan étel, amit akár nem hivatalos hungarikummá is nyilváníthatnánk, mert egyrészt nincs olyan ember, széles e hazában, aki ne szeretné. Forrás: Shutterstock

A hagyományostól, a zalai kelten át, a mindenmentes tésztáig számos változata létezik - mi most egy olyan receptet fedeztünk fel, amibe egy másik, nagyon is kedvelt alapanyagot kevertek: a búzadarát!

Palacsinta - újragondolva

Hozzávalók (12db-hoz):

  • 3 db tojás
  • 1 csipet só
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 és 2/3-ad bögre búzadara
  • 2 és 1/2 bögre tej
  • 5 dkg vaj

Elkészítése:

  1. A tojásokat a sóval és a cukorral egy tálban felverjük, hozzáadjuk a búzadarát és 15 percre félretesszük.
  2. A vajat felolvasztjuk, visszahűtjük.
  3. Amint a dara megduzzadt, kisebb adagokban hozzákeverjük tejet, és a felolvasztott, kihűlt vajat.
  4. Szokásos módon, kevés olajjal megkent palacsintasütőben kisütjük a tésztát.
  5. Túróval, lekvárral, kakaóval, vagy bármivel, amit szeretünk, töltsük meg a kész palacsintákat!

    Tippek

    1. Édes palacsinta készítésekor tegyünk a megszokott tésztába kevés olajat, vaníliás cukrot és pudingport. Nem csak sokkal finomabb lesz, de nem szakad szét a tészta sem.
    2. A palacsinta tésztájába keverjünk bele 2-3 ek olajat. Sütésnél az első alá is öntsünk egy keveset, a további palacsinták sütésénél, már az is elég ha éppen csak megkenjük a sütőt. Rá fogunk érezni, és a tökéletes tésztát fel is dobhatjuk, könnyen meg tudjuk fordítani.
    3. A tésztát úgy keverjük ki, hogy ne csak tejjel hanem fele-fele arányban szódával, vagy szénsavas ásványvízzel hígítsuk fel. Így egészen biztos nem ragad le sütéskor, és vékonyabb is lesz. Tejérzékenyek a tejet teljesen el is hagyhatják.

    + 1 tipp:
    Mielőtt kisütjük a tésztát, pihentessük a hűtőben 30 percig.