Így tároljuk a rizst, hogy sokáig friss maradjon

rizs
Jasmine rice in sack
Vágólapra másolva!
A legtöbbünk számára a rizs alapélelmiszer, amelyből mindig van otthon egy-egy zacskónyi. Mivel rendszeresen használjuk, nincs ideje megromlani. Ha azonban nem vagyunk nagy rizsfogyasztók, érdemes átgondolni, hol és hogyan tároljuk, hogy sokáig megőrizze a frissességét – hívja fel a figyelmet a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

A rizs hihetetlenül sokoldalú: szeretjük köretként, kitűnő egytálételek összetevőjeként, de kedveljük édességekben is. Szerencsére megfelelően tárolva elég sokáig eltartható, ám mint minden élelmiszer, előbb-utóbb a rizs is megromlik.

Az, hogy a rizs mennyi ideig áll el a szekrényben vagy a kamrában, attól is függ, milyen fajta. A fehér rizs, mint a jázmin vagy a basmati, hosszabb ideig eltartható: akár 2 évig is eláll, ha egyenletes hőmérsékleten, száraz helyen, jól záródó dobozban/üvegben várja a felhasználást. A barna rizs viszont csak 3-6 hónapig tartható el – ennek oka elsősorban az, hogy a barna rizs megőrzi természetes olajtartalmát, ami aztán idővel megromlik.

Ha azt szeretnénk, hogy a nyers rizs sokáig elálljon, vegyük ki a gyári csomagolásból, és tegyük át egy jól zárható edénybe – ez segíti távol tartani a kártevőket, és megóvja a nedvességtől is a szemeket. A másik nagyon jó, de ritkán alkalmazott megoldás a fagyasztás, ami különösen a barna rizs esetében indokolt.

Otthon érdemes egyből kivenni a gyári csomagolásból Forrás: Shutterstock

A hideg ugyanis megakadályozza, hogy a szemekben lévő olaj megavasodjon, és a barna rizs így akár 18 hónapig is eláll.

A legtöbb esetben egyértelműen el tudjuk dönteni, hogy a rizs minősége még megfelelő-e. Először is figyeljünk a látható jelekre: ha a szemek elszíneződtek, vagy apró fekete, szürke pontok láthatók benne, jobb, ha már nem használjuk fel.

A romlott rizsnek általában nincs kellemetlen szaga – kivéve, ha barna rizsről van szó –, de ha megérintjük a szemeket, és az állaga fura, olajos, akkor bizony jobb, ha kidobjuk.

A legtöbbünk számára a rizs alapélelmiszer, amelyből mindig van otthon egy-egy zacskónyi. Forrás: Shutterstock