Ez a sajtos pogácsa másnap is puha marad - videó

pogácsa Ínycsiklandó sajtos sütemény – Recept
Vágólapra másolva!
A sajtos pogácsánál egyszerűbb és nagyszerűbb vendégváró nem igazán létezik. Az alapreceptet ráadásul könnyen variálhatjuk, és igazán ízessé tehetjük, ha a sima sajt mellett füstölt sajttal is gazdagítjuk a tésztát – ajánlja a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

Egy jó pogácsával nem lehet mellényúlni, hiszen nincs olyan, aki ne szeretné ezt a sós aprósüteményt. Készíthetjük a hagyományos módon, de akár fel is turbózhatjuk, és a hozzáadott alapanyagoknak csak a fantáziánk szab határt.

Ha biztosra szeretnénk menni, válasszuk a sajtos verziót, melyet készíthetünk kétféle sajttal (sima és füstölt változattal is), így igazán pikáns finomsággal várhatjuk a vendégeket vagy lephetjük meg szeretteinket.

Hagyományos pogácsa

Hozzávalók:

  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tejföl
  • 40 dkg finomliszt
  • 1 ek só
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg zsír
  • 30 dkg reszelt sajtkeverék
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db tojás kenéshez

Elkészítése:

  1. Az élesztőt elmorzsoljuk a tejfölben. A lisztet egy tálba szitáljuk, megsózzuk, és elmorzsoljuk benne a hideg vajat és a zsírt. Hozzáadjuk a sajt felét, mely lehet részben füstölt sajt is, és a tojássárgáját, végül az élesztős tejfölt, és homogén tésztává gyúrjuk az egészet.
    Egy jó pogácsával nem lehet mellényúlni, hiszen nincs olyan, aki ne szeretné ezt a sós aprósüteményt. Forrás: Shutterstock
  2. A tésztát letakarva a hűtőben pihentetjük fél órán át, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, a leeső tésztát újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A pogácsát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk. A tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és 20-30 perc alatt pirosra sütjük.