Elmúlt 50 éves? Ezt a 7 ételt feltétlenül érdemes beépíteni az étrendjébe

Fiatal pár, reggeli, egészség
Excited happy beautiful young couple in love cooking in the kitchen and having fun together while making fresh healthy fruits salad
Vágólapra másolva!
Ahogy idősödik az ember lassul az anyagcseréje, ezért még inkább oda kell figyelnie az étkezésre. A cukros üdítők, snackek és magas szénhidráttartalmú ételek helyett érdemes olyan élelmiszereket fogyasztani, amelyek ásványi anyagokban, vitaminokban gazdagok és segítik az anyagcserét – tanácsolja a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

A népszerű gasztronómiai portál szerint ezek érdemes fogyasztanunk egy bizonyos kor után:

Jótékony bab

A bab kitűnő rost és vasforrás, aminek ráadásul a zsírtartalma nagyon alacsony. A kutatások szerint napi 3/4 csésze bab vagy lencse fogyasztásával csökkenthetjük a koleszterinszintet és a 2-es típusú cukorbetegeknél jó hatással volt a cukorszintre is. A főtt babot fogyaszthatjuk önmagában, vagy salátába téve, vagy köretként párolt zöldségekkel keverve.

Rostokban gazdag zab

A 45 év feletti férfiaknál és az 55 évnél idősebb nőknél nagyobb a szívbetegség kockázata, így ajánlatos több olyan ételt fogyasztani, amelynek koleszterinszint-csökkentő hatása van, mint a zabnak.

A zab rostokban gazdag, és aki napi 3 gramm (ez 1,5 dkg főtt zabpehelynek felel meg) rostot fogyaszt, az 5-10% -kal csökkentette a koleszterinszintjét.

Sokat teszünk az egészségünkért ha akár a bolti zabkását fogyasztjuk, akár otthon készítjük el, és variáljuk különböző magvakkal, gyümölcsökkel.

Minden nap egy alma

Az alma az egyik legegészségesebb gyümölcs. Sok benne a C-vitamin, nagyon jó immunerősítő. Az alma húsában jelentős mennyiségű pektin található. Ez a vízoldékony rostanyag érdekes módon a hasmenés és a székrekedés ellen egyaránt hatékony.

Minden nap egy alma az orvost távol tartja - tartja az ismert mondás. Forrás: Shutterstock

A kutatások szerint megköti a vastagbélben a különböző méreg- és rákkeltő anyagokat, így véd a daganatok, elsősorban a vastagbélrák ellen.

Együnk magvakat!

Aki hetente legalább egyszer megeszik néhány szem olajos magvat, az 8%-kal csökkenti a cukorbetegség és 28%-kal a szívbetegség, stroke kialakulásának kockázatát. A vércukorszintet főleg a földimogyoró befolyásolja kedvezően.

Tápláló zöldek

A spenót, a kelkáposzta vagy a rukkola magas folsav tartalmuknak köszönhetően köszönhetően jótékonyan hatnak az emlékezőképességre, a szívműködésre és a keringésre.

Valamennyi zöld színű zöldség rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz.

Almával, gyömbérrel, banánnal kombinálva napindító smoothie-nak tökéletes vitaminbombák.

Bogyós gyümölcsök

Az eper, az áfonya, a szeder vagy a málna rendszeresen fogyasztása jó hatással van az agyi vérellátásra, memóriára. Magas vitamin- és rost tartalmuk van, és antioxidánsban is gazdagok. Bogyós gyümölcsöket tehetünk a reggeli zabkásánkba, vagy a smoothie-ba, turmixba is.

A bogyós gyümölcsök rendszeresen fogyasztása jó hatással van szervezetünk működésére. Forrás: Shutterstock

Joghurt

A szervezetnek 50 felett is szüksége van fehérjére, amely nemcsak az izomépítésben játszik fontos szerepet, hanem az izmok megőrzésében is. A joghurt, különösen a görög joghurt, kiváló minőségű fehérjét tartalmaz. 50 év feletti nőknek és a 70 év feletti férfiaknak nagyobb mennyiségben van már szükségük kálciumra a csontok egészségének megőrzéséhez. A tejtermékek tele vannak kálciummal. A joghurt fogyasztása jó hatással van a bélműködésre is.