Ezt a nem mindennapi rántottát mindenkinek érdemes legalább egyszer kipróbálnia - videó

rántotta tojás
Vágólapra másolva!
Aki úgy gondolja, hogy az ő rántottája úgy tökéletes, ahogy van, az kapaszkodjon meg: a Mindmegette talált az egyik népszerű közösségi oldalon egy videót, ahol nem másra öntik a felvert és megfűszerezett tojásokat, mint vajon pirított, nagy szemű zsemlemorzsára. A neves gasztronómiai portál utánajárt, vajon érdemes-e erre elpazarolni a közel 100 forintos tojásokat.
Vágólapra másolva!

A rántottát általában mindenki a saját szájíze szerint készíti el, így nem létezik egyetemesen elfogadott, tökéletes recept hozzá. Az azonban, hogy ropogós legyen, kevéssé szokott elvárás, sőt: ha valami a rántottában ropog, az régen rossz, mert csak a tojáshéj lehet.

Ezt az elméletet látszik megcáfolni az a TikTok-on talált recept, amit a kitchn.com szemlézett és tesztelt le a közelmúltban: ebben ugyanis nem a tojáshéj ropog, hanem a vajon pirított zsemlemorzsa, ami meglepő módon, mégis passzol a tojásos klasszikusunkba.

A recept a következő:

  1. A tojásokat felverjük, öntünk hozzá egy kis tejet, ízlés szerint reszelt parmezánt, majd sózzuk, fűszerezzük.
  2. Egy serpenyőben, közepes lángon vajat olvasztunk, és hozzáadjuk a lehetőség szerint durva szemű zsemlemorzsát vagy pankómorzsát- két tojásonként egy evőkanállal számolhatunk - és az szépen lassan, folyamatos kevergetés aranybarnára pirítjuk, megvárva, míg a vaj finom dióillatot áraszt (ez kb. 4 perc).
  3. Hozzáadjuk az elhabart tojásokat, és a szájízünknek megfelelő sűrűségűre főzzük a rántottánkat.

    Tippek

    1. Mielőtt a tojást ráöntjük a zsemlemorzsára, egy evőkanálnyit szedjünk ki belőle, és a kész rántottánkat hintsük meg vele - így még ropogósabb lesz az élmény!

    2. Érdemes kipróbálni a vajon pirított zsemlemorzsát máshol is bevetni, például magvak helyett salátákhoz, extra textúraként, olaszos tésztákhoz is tökéletesen passzol!
    @intothesauce Let the record show this is my favourite 5 minute meal ✨ #scrambledeggs♬ Mother's Love - The Vernon Spring