Ha a késő tavasz, kora nyár két emblematikus gasztrosztárját, az epret és a bodzát egy lekvárban egyesítjük, annak olyan mennyei főzet lesz a végeredménye, amit persze befőzőcukorral tartósítunk, de egyáltalán nem biztos, hogy egyetlen üveg is megéri a telet – véli a Mindmegette – érdemes tehát minél többet készíteni belőle.

A tavasz végi, nyár elejei szezon slágere kétségtelenül a zamatos és ropogós eper, amit egyszerűen lehetetlenség megunni. Ha frissen esetleg nem sikerül elfogyasztani, süthetünk belőle isteni süteményeket, pitéket, muffinokat, de természetesen készíthetünk belőle lekvárt és dzsemet is. Így még télen is élvezhetjük az illatos és csodálatosan finom eper ízét. Ha esetleg a tavasz másik szupersztárját, a bodzát is szereti a család, akkor érdemes kipróbálni, mit tesz az eperrel, ha belefőzzük a lekvárba, ugyanis a bodza még jobban kiemeli az eper ízét, és kellemes frissességet ad a lekvárnak!

Bodzás eperlekvár

Hozzávalók:

  • 1,5 kg eper
  • 1/2 kg befőzőcukor
  • 3-4 fej bodzavirág

Elkészítése:

  1. A bodzás eperlekvár elkészítéséhez az epreket megmossuk, kicsumázzuk, és a szemeket negyedekre vágjuk.
  2. Az eper felét egy fazékba öntjük, botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a Koronás 3:1 befőzőcukrot, és elkeverjük.
  3. A cukros alaphoz tesszük az eper másik felét, és végül beletesszük a bodzavirágokat, összekeverjük, és letakarva hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára, de lehet egy éjszakára is.
  4. A lehűtött illatos gyümölcsalapot alacsony lángon kevergetve főzzük. Ha felforrt, forrástól számítva nagyjából még 4-6 percig főzzük. Ha a lekvár elkészült, a bodzavirágokat eltávolítjuk.
  5. A lekvárnak szánt üvegeket fertőtlenítjük, ezt elvégezhetjük a lekvár főzési ideje alatt is. Kétféle módon sterilizálhatjuk: az üvegeket forrásban lévő vízbe helyezzük, és 1-2 percig főzzük, vagy 150 fokos sütőbe rakjuk néhány percre. A forró lekvárt a fertőtlenített üvegekbe töltjük, és gondosan lezárjuk.
  6. Ha kihűlt, fogyaszthatjuk is.