Így készül a legfinomabb csirkesteak - videó

csirke steak
csirke steak
Vágólapra másolva!
Aki egy tavaszi, üde vendégváró fogást szeretne készíteni, ne gondolkodjon tovább: a zöldfűszerekkel, citrommal megbolondított hús és a tepsiben sült fokhagymás zöldségek mennyei finomak, garantáltan ízleni fog mindenkinek – véli a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

Sokan ódzkodnak a csirkemelltől, mert – bedőlve a tévhitnek és persze a nem igazán tökéletes recepteknek – száraz, íztelen húsnak tartják. A Mindmegette most izgalmas fűszerekkel teszi fantasztikusan finommá, omlóssá a húst, így mindenképpen érdemes kipróbálni, és megcáfolni a csirkemellmítoszokat:

Csirkemellsteak újrbugronyával és spárgával

Hozzávalók:
A körethez:

  • 1 csomag spárga
  • 1 kg újburgonya
  • 25 dkg koktélparadicsom
  • bors
  • 1 ek. olívaolaj
  • 3-4 gerezd fokhagyma

A steakhez:

  • 80 dkg csirkemell
  • bors
  • 1 ek kakukkfű
  • 1 tk őrölt rozmaring
  • 1 db citrom
  • 1 ek olívaolaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 5-6 dkg vaj

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  2. Előkészítjük a zöldségeket: a spárga fás részét eltávolítjuk, a szárakat zöldséghámozóval megpucoljuk, és nagyjából 3-4 centis darabokra vágjuk. Az újburgonyát alaposan megmossuk, a nagyobb darabokat félbevágjuk, a koktélparadicsomot megmossuk.
  3. Egy tepsibe rakjuk a burgonyát, a spárgát és a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, jó alaposan összeforgatjuk, rárakjuk az egészben hagyott, megroppantott fokhagymagerezdeket, és berakjuk a sütőbe 20 percre.
  4. Amíg a zöldségek sülnek, elkészítjük a csirkesteaket. A csirkemellek minden oldalát sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük a kakukkfűvel, a rozmaringgal és a citrom lereszelt héjával. Egy fémnyelű serpenyőt közepes lángon felhevítünk, beleöntjük az olívaolajat, és beletesszük csirkemelleket. Mellédobjuk az egészben hagyott fokhagymagerezdeket.
    A végeredmény szempontjából nagyon fontos, hogy kiváló minőségű alapanyagokkal dolgozzunk. Forrás: Shutterstock
    Minden oldalát nagyjából 4-5 perc alatt körbesütjük (kérgesítjük), közben a sült zöldségeket a sütőből kivesszük, a sütő hőmérsékletét 120 fokra csökkentjük. Ha szépen megpirult a csirkemell, betesszük a serpenyőt az előmelegített sütőbe 7-8 percre.
  5. Ha letelt a sütési idő, hőálló edényfogó kesztyű segítségével kivesszük a serpenyőt, ügyeljünk arra hogy ne égessük meg a kezünket. A serpenyőt visszarakjuk a főzőfelületre, vajat dobunk bele, és ha a vaj felolvadt, 2-3 percig locsolgatjuk vele a steaket, ezzel fényesítjük, és még gazdagabb ízűvé tesszük a csirkét.
  6. Az elkészült csirkemelleket tálalás előtt deszkára tesszük, és alufóliával letakarva 4-5 percig pihentetjük, ezután felszeleteljük, és tányérra helyezzük, mellé halmozzuk a sült zöldségeket, és már fogyaszthatjuk is ezt a gyorsan elkészíthető, akár ünnepi fogásnak is beillő, üde tavaszi ételt.