9 intő jel, ami azt jelenti: keressünk másik fagyizót!
Origo
2023.07.14. 08:33
A fagylalt az egyik legkedveltebb nyári édesség a meleg napokon, de nem árt az óvatosság. Nagyon fontos a higiénia és megfelelő környezet! A Mindmegette most számba vette, mire figyeljen vásárlás során.
Hazánk kiemelkedő gasztronómiai portálja szerint ezekre kell ügyelnünk fagyizás előtt:
Mutatja a hőmérő A fagylalt folyamatos hűtést igényel, már néhány fokos hőmérséklet-emelkedés is gyors olvadáshoz, a baktériumok szaporodásához vezethet. Ha a pultban van hőmérő, érdemes figyelni, hőmérséklete ugyanis nem emelkedhet –8 °C fölé. Árulkodó jel a fagylalt állaga is, ha megolvadt, ne vásároljunk belőle.
Tégelyekben feltornyozva Sok helyen feltornyozzák a fagylaltot, ez esetben problémás lehet az egyenletes hűtés. Arra is figyeljünk, hogy egy tégelyben csak az azonos ízű fagylalt lehet, és a frissen készült fagylaltot nem szabad a korábban készült fagylaltra tölteni.
Tiszta adagolás Sok helyen előfordul, hogy nem folyó vízben, hanem egy megtöltött edényben öblítik le a kiszedőkanalat, ez azonban a baktériumok elszaporodásához vezethet. A legjobb, ha folyó vizes kanálöblítőt vagy minden ízhez külön adagolóeszközt, spatulát használnak. Figyeljünk arra is, hogy a leöblített kanalat ne a pultra helyezett szivacson, törlőruhán tárolják.
A fagylalt az egyik legkedveltebb nyári édesség a meleg napokon, de nem árt az óvatosság.Forrás: Shutterstock
Ellepik a legyek A fagylaltos kocsik ma már nagy ritkaságnak számítanak, de mielőtt ilyen helyről vásárolnánk, győződjünk meg arról, hogy a fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény, valamint zárt, rovaroktól, portól védett kialakítású. Senki nem szeretne olyan édességet vásárolni, amelyet néhány perce még legyek kóstolgattak.
Csupasz kézzel
A fagylalt folyamatos hűtést igényel, már néhány fokos hőmérséklet-emelkedés is gyors olvadáshoz, a baktériumok szaporodásához vezethet.Forrás: Taste of home
Figyeljük meg, hogyan szolgálják ki az előttünk lévő vásárlót. Ha azt látjuk, hogy a tölcsért csupasz kézzel fogják meg, inkább keressünk másik fagylaltozót, vagy kérjük meg az eladót, szalvétával adja át a kiválasztott édességet.
Fertőzött készpénz Köztudott, hogy a készpénzhasználat során könnyen terjednek a vírusok és baktériumok, ezért nagyon fontos, hogy az eladó külön kezelje a pénzt és a fagylaltot, valamint minden esetben, amikor készpénzt használ, alaposan mosson kezet.
Jégbe harapott A jó minőségű fagylaltban nincsenek jégdarabok, ezek ugyanis akkor keletkeznek, mikor a már megolvadt fagyit visszafagyasztják. Ha ilyet tapasztalunk, semmiképpen ne fogyasszuk el, és észrevételünket jelezzük az eladónak.
Lássuk, miből készül Ma már a gluténmentes, laktózmentes és cukorbetegséggel küzdő embereknek sem kell lemondaniuk a fagylaltról. Aki allergiás valamely élelmiszerre, a fagylalt összetevőiről kérjen tájékoztatást az eladótól, és figyeljen arra is, hogy mivel díszítették a terméket.
Ropogós marad Egy fagylalt elfogyasztása önmagában is élmény, de fokozhatjuk rolettikkel, ehető ostyákkal, cukorgyöngyökkel is. Ahogyan a tölcsért, úgy a díszítést is portól és szennyeződéstől mentes helyen tárolják. A legjobb, ha ezeket zárt helyen tartják, hogy a levegő páratartalmától ne veszítsék el ropogós állagukat.