A késő ősszel szüretelt birsalmák hűvös helyen tárolva ilyenkorra gyönyörűen megérnek – bár ez a különleges gyümölcs frissen nem fogyasztható, a birsalmasajt, kompót vagy lekvár sokak kedvence. Mészáros Balázs megmutatja, hogy készül az illatos birsalmakompót tartósítószer-mentesen.

Régi konyhaszekrények, nagy ruhásszekrények tetején sárgálló, hol almára, hol körtére emlékeztető kemény húsú gyümölcs, amely nagyanyáink, sőt dédanyáink szobáiban illatozott egykor, és micsoda fantasztikus ízek keltek életre általa! Ma is különleges csemege minden belőle készülő finomság, legyen az kompót vagy  birsalmasajt – de ezeken túl is sokféle fogásba kerülhet birsalma.
A birset gyakran még zöld állapotban szüretelik, de felhasználni csak akkor tanácsos, amikor viaszos héja sárga színűre változik, a gyümölcs pedig összetéveszthetetlen illatot áraszt. Száraz, hűvös helyen akár kora tavaszig is tárolható, érdemes mindig akkora mennyiséget fazékba vagy sütőbe küldeni, amennyit épp aktuálisan felhasználunk.A birset a népi gyógyászat is igen nagyra értékeli. A legmagasabb pektintartalommal rendelkező gyümölcs emésztést segítő hatását évszázadok óta kiaknázzák, de enyhe görcsoldóként, fájdalomcsillapítóként is alkalmazták egykor a birsből készült főzetet. 

A késő ősszel szüretelt birsalmák hűvös helyen tárolva ilyenkorra gyönyörűen megérnek.Forrás: Shutterstock

A Mindmegette séfje, Mészáros Balázs most kompótot készít a birsalmából, természetesen tartósítószer-mentesen.

Tartósítószermentes, fűszeres birsalmakompót

Hozzávalók:

 • 3 dl víz
 • 1 db citrom
 • 3 db birsalma
 • 1 db fahéjrúd
 • 1 db csillagánizs
 • 3 szem kardamom
 • 1 tk őrölt gyömbér
 • 3 ek méz

Elkészítése:

 1. A birsalmakompót elkészítéséhez 2 dl vízbe belefacsarjuk egy fél citrom levét.
 2. Meghámozzuk a birsalmát, felnegyedeljük és kivágjuk a magházát, majd megint kettévágjuk az almaszeleteket.
 3. 1 dl vízbe beletesszük a fűszereket és a mézet és felforraljuk, majd hozzáadjuk a birs darabokat és fedő alatt kb. 30 perc alatt puhára főzzük.
 4. Az elkészült kompótot tiszta és cseppmentesre törölt befőttes üvegbe tesszük, belefacsarjuk a maradék citrom levét, és szükség esetén pótoljuk vízzel, mert fontos, hogy a folyadék ellepje a birsalmákat.
 5. Az üveget ezután egy nagy lábasba tessük, és körbeöntjük vízzel a befőttes üveg 3/4-éig.
 6. Felforraljuk, majd kivesszük a kompóttal telt üveget, rátesszük a celofánt és a kupakot, majd pokrócba csavarva hagyjuk kihűlni fejjel lefelé.

   Forrás: Mindmegette