Egy habkönnyű álomsüti a nagyi konyhájából: így készül a női szeszély

Vannak olyan sütemények, amelyek régen nagy népszerűségnek örvendtek, ám mára kissé kikoptak a hétvégi sütemények repertoárjából. Ilyen a női szeszély névre keresztelt kevert tésztás, baracklekváros, tojáshabos darab is, pedig egyszerűségével és dekoratív megjelenésével egyaránt megérdemelné, hogy visszakerüljön jól megérdemelt helyére – és akkor az ízéről, állagáról nem is ejtettünk még szót. A Mindmegette.hu most elkészítette ezt a kissé elfeledett klasszikust – íme a videós recept!
Hozzávalók a citromos női szeszélyhez:
7 db tojás
15 dkg vaj
22 dkg cukor
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 db kezeletlen citrom reszelt héja
20 dkg sárgabaracklekvár
Elkészítése:
1. A tojásokat kettéválasztjuk, két tálba, külön a sárgáját, külön a fehérjét. A sárgájához adjuk a vajat és a cukor felét, és a csipet sót. Kézi robotgép vagy habverő segítségével addig keverjük, míg minden fel nem oldódik, és szép krémes állagot nem kapunk.
2. Ezután hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport, ízesítjük a reszelt citromhéjjal, folytatjuk a keverést addig, amíg egynemű tésztát nem kapunk.
3. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
4. A tésztát egyenletesen eloszlatva egy sütőpapírral bélelt közepes tepsibe terítjük, majd a sütőbe tesszük 20 percre, ha az idő letelt, tűpróbával ellenőrizzük, ha nem tapad a tű felületére semmi, akkor a tészta jó, ha tapad, akkor pár percig még tovább sütjük.
5. Amíg a tészta sül, a tojásfehérjét kemény, fényes habbá verjük, és miközben verjük, fokozatosan hozzáadjuk a maradék cukrot.
6. Az elősütött meleg tésztára kenjük egyenletesen a baracklekvárt, majd erre kanalazzuk a tojáshabot, amit szintén egyenletesen elkenünk.
7. Nem maradt más hátra, a tojáshabos süteményalapot visszatesszük a sütőbe további 20 percre, és szép aranybarnára sütjük.
Egy jó tanács a végére: ez is, természetesen, házi baracklekvárral a legfinomabb!