Nemcsak finomabb, de egészségesebb is a kovászos kenyér

Bár sokan hallottak már róla, sőt, vannak, akik a szülők-nagyszülők praktikáit ellesve, illetve ahhoz visszatérve a mai napig készítenek ilyesmit, első lépésként nem árt tisztázni a kovász fogalmát.
A kovász egy élő kultúra, melyet a kenyér tésztájának erjesztéséhez, élesztő helyett szokás alkalmazni. A kovász használata több évezredes múltra tekint vissza,
már az ókori egyiptomiak is ennek segítségével állították elő a kenyeret. A kovász úgynevezett
vad élesztőket és tejsavbaktériumokat tartalmaz, amelyek elősegítik a tészta erjedését, illetve felelősek azért, hogy a megsült kenyér könnyű, buborékos állagú legyen.
A benne lévő baktériumok csökkentik a tészta pH-ját, ami elősegíti a tápanyagok könnyebb felszívódását. A kovász egyszerűen elkészíthető házilag, azonban kissé időigényes.
Több vizsgálat is megerősítette már a kovász jótékony hatásait a szervezetre nézve. Az egyik legfontosabb előnye, hogy az élesztős verzióval szemben
nem tartalmaz semmiféle adalékanyagot, csupán lisztből és vízből áll,
a benne lévő vadélesztők és élő baktériumok természetes módon megtalálhatók a környezetünkben.
A kovásszal készített pékáruk kevésbé megterhelőek a szervezet számára,
könnyebben emészthetőek, ezért belgyógyászati problémák, gyomorpanaszok esetén érdemes ezeket előnyben részesíteni.
A kovászban lévő baktériumflórának köszönhetően ugyanis már a tészta érésekor, a fermentáció során egyfajta előemésztés történik, így mire a szervezetünkbe kerül, jóval könnyebben feldolgozható lesz, nem okoz puffadást.
Mivel alacsonyabb a glikémiás indexe, a vércukorszint-ingadozástól sem kell tartanunk, sőt, a kutatások szerint a gluténérzékenység is ritkábban fordul elő
azok körében, akik hagyományos, kovászos kenyeret fogyasztanak, ugyanis a fermentációnak köszönhetően a glutén egy része elbomlik.
Több rezisztens keményítőt tartalmaz, ami ellenáll az emésztésnek, ami miatt hosszabb időre eltelít, ezáltal hozzájárul az egészséges testsúly fenntartásához.
Ezen kívül B-vitaminokban, vasban, kalciumban, cinkben, antioxidánsokban, illetve pre- és probiotikumokban gazdag, melyek támogatják a bélflóra és az immunrendszer normális működését.
Bőven tartalmaz vízben oldódó rostokat is, ami szintén hozzájárul az egészséges bélműködéshez, ráadásul ellenállóbb a penésszel szemben is, mert a kovászos erjesztési folyamat során a baktériumok által termelt savak csökkentik a kenyér pH-értékét, így gátolják a kórokozók elszaporodását a kenyérben. Ezért a kovászos kenyér
jóval hosszabb ideig, akár egy hétig is eltartható, így az élelmiszerpazarlás is megelőzhető.
Azonban a kovászos kenyér esetén is fontos, hogy jó minőségű lisztből álljon, legjobb, ha teljes kiőrlésű búza, tönkölybúza vagy rozs hozzáadásával készül.
A kovászos kenyér mindezek mellett nagyon finom, természetes édes-savanykás ízvilága, ropogós héja és puha belseje sokak számára kellemes, gyerekkori emlékeket idéz fel.
Ahogy már említettük, a kovászos kenyér, illetve maga a kovász is könnyedén elkészíthető otthon, segítségképpen mutatunk egy szuper receptet.
liszt
langyos víz