Forró cider: próbálja ki karácsonykor, nem fog csalódni

Vágólapra másolva!
Ha már megálmodta a menüsort, hogy milyen ételek kerülnek karácsonykor az asztalra, és most azon töri a fejét, hogy milyen italt tegyen mellé, jó helyen jár. Mi most megmutatjuk a forró cider receptjét. Ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető ital, amihez valóban nem kell sok alapanyag, mégis nagy sikert arathat vele.
Vágólapra másolva!

Az almás pite sokak kedvence, amely akár karácsonykor is felkerülhet az ünnapi díszekben pompázó, gyönyörűen megterített asztalra. De érdemes kipróbálni az almabort, a forró cider ugyanis kiváló kísérője lehet több ünnepi fogásnak.

Egy fárasztó nap után nagyon jól eshet egy pohár forró cider
Egy fárasztó nap után nagyon jól eshet egy pohár forró cider

Ez a finomság szorosan kötődik év végi ünnepi szezonhoz sok helyen, elsősorban az Egyesült Államokban. Ez azonban főleg az ünnepek közeledtével kerül fel a boltok polcaira, aztán tűnik is el. Pont ezért a Tasting Table felkereste Derek Crow szakértőt, a Resorts World Las Vegas-i Zazu bár díjnyertes vezető csaposát, hogy mondja, hogy ez az alma ízű melegital hogyan készül.

A forró cider elkészítése valóban nagyon egyszerű

Crow azt mondja: "A házi készítésű cider egyáltalán nem bonyolult, ez a recept alapján egyértelmű.

És nem is kell hozzá beszerezni fűszerek egész sorát. Ami kell hozzá:

  • csillagánizs,
  • szegfűszeg,
  • fahéj,
  • szerecsendió,
  • citrom
  • narancshéj
  • és persze bor."

A fűszerek és az élénk citrusfélék kombinációja tökéletes ellensúlya az édes, friss almabornak. A szakember javaslatai nem térnek el túlságosan a hagyományoktól, és emlékeztetett minket arra, hogy valójában mi is az ital sztárja, mondván: "Ezek a fűszerek a legjobban egy minőségi helyi, szűretlen almaborban működnek." Tehát bár az extra összetevők mélységet adnak az almabornak, azt sem szeretné, ha felülmúlnák azt.

A fűszereknél, például a szegfűszegnél és a csillagánizsnál fontos megjegyezni, hogy csípősek. Ha egy liter almabor alappal kezdi, egyetlen csillagánizs hüvelye vagy akár a fele is elég hozzá, hogy éles, földes ízt kölcsönözzön neki. Ugyanez vonatkozik a szegfűszegre, valóban kevés, öt-hat szem bőven elég belőle, a meleg íz eléréséhez, ahogy a citrus íz eléréséhez is elég, három-négy csík citromhéj és egy kis szelet narancs.

Ugyan Crow megadta a szükséges dolgokat, de a forralt almabort mindenki személyre szabhatja olyan kiegészítésekkel, amelyek még összetettebbé teszik a meleg ízeket. Két nagyszerű lehetőség az Ön ízlésétől függően a szegfűbors, amely megduplázza a meleg fűszerjegyeket, illetve a gyömbér, amely egyensúlyt teremt a fűszer és a citrusfélék között. És persze bor helyett lehet használni whiskyt, rumot, pálinkát, tequilát vagy akár Aperolt is.


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!