Az almás pite sokak kedvence, amely akár karácsonykor is felkerülhet az ünnapi díszekben pompázó, gyönyörűen megterített asztalra. De érdemes kipróbálni az almabort, a forró cider ugyanis kiváló kísérője lehet több ünnepi fogásnak.
Ez a finomság szorosan kötődik év végi ünnepi szezonhoz sok helyen, elsősorban az Egyesült Államokban. Ez azonban főleg az ünnepek közeledtével kerül fel a boltok polcaira, aztán tűnik is el. Pont ezért a Tasting Table felkereste Derek Crow szakértőt, a Resorts World Las Vegas-i Zazu bár díjnyertes vezető csaposát, hogy mondja, hogy ez az alma ízű melegital hogyan készül.
Crow azt mondja: "A házi készítésű cider egyáltalán nem bonyolult, ez a recept alapján egyértelmű.
És nem is kell hozzá beszerezni fűszerek egész sorát. Ami kell hozzá:
A fűszerek és az élénk citrusfélék kombinációja tökéletes ellensúlya az édes, friss almabornak. A szakember javaslatai nem térnek el túlságosan a hagyományoktól, és emlékeztetett minket arra, hogy valójában mi is az ital sztárja, mondván: "Ezek a fűszerek a legjobban egy minőségi helyi, szűretlen almaborban működnek." Tehát bár az extra összetevők mélységet adnak az almabornak, azt sem szeretné, ha felülmúlnák azt.
A fűszereknél, például a szegfűszegnél és a csillagánizsnál fontos megjegyezni, hogy csípősek. Ha egy liter almabor alappal kezdi, egyetlen csillagánizs hüvelye vagy akár a fele is elég hozzá, hogy éles, földes ízt kölcsönözzön neki. Ugyanez vonatkozik a szegfűszegre, valóban kevés, öt-hat szem bőven elég belőle, a meleg íz eléréséhez, ahogy a citrus íz eléréséhez is elég, három-négy csík citromhéj és egy kis szelet narancs.
Ugyan Crow megadta a szükséges dolgokat, de a forralt almabort mindenki személyre szabhatja olyan kiegészítésekkel, amelyek még összetettebbé teszik a meleg ízeket. Két nagyszerű lehetőség az Ön ízlésétől függően a szegfűbors, amely megduplázza a meleg fűszerjegyeket, illetve a gyömbér, amely egyensúlyt teremt a fűszer és a citrusfélék között. És persze bor helyett lehet használni whiskyt, rumot, pálinkát, tequilát vagy akár Aperolt is.