Nem mindenkinek való a száraz január – vagyis egy teljes hónap alkohol nélkül. Azonban érdemes tudatosan dönteni akkor is, ha nem tartjuk a népszerű egy hónapos megvonást – írja a New York Post.
Daryl Gioffre táplálkozási szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy ha nem tartunk száraz januárt, akkor is érdemes odafigyelni, hogy milyen alkoholt viszünk be a szervezetünkbe, ugyanis az egészségünk szempontjából egyáltalán nem mindegy – természetesen a legegészségesebb az lenne, ha egyáltalán nem fogyasztanánk alkoholt.
Alkoholok közül az úgymond „egészségesebb” választás például a gin. A gin a legkevésbé savas szesz, a pH-értéke 7, így közelebb áll a semlegeshez, mint a savasabb italok, például a bor vagy a sör, amelyek átlagosan 3 és 4 között mozognak a pH-skálán.
„A gin pH-értéke kíméletesebb a gyomor számára, és kisebb az esélye, hogy felborítja a szervezet savas-lúgos egyensúlyát” – magyarázta a táplálkozási szakértő.
További jó pont, hogy a gin nem tartalmaz cukrot, ami segít elkerülni a vércukorszint hirtelen megemelkedését.
Érdemes odafigyelni arra, hogy mivel higítjuk fel a gint, az üdítők, és koktélokhoz használt szirupok nagy része ugyanis tele van cukorral.
„A gint hagyományosan borókabogyóval desztillálják, ami magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik” – magyarázta a szakértő. „Ezek az antioxidánsok nemcsak a sejteket erősítik, hanem javítják a véráramlást és segítik a méreganyagok eltávolítását a bélből, támogatva az emésztést” – tette hozzá.
A táplálkozási szakértő rossz hírrel szolgált az egyik legnépszerűbb ital, a sör szerelmeseinek, szerinte ugyanis az az egyik legegészségtelenebb alkoholos ital.
„A sörnek magas a sav-, a glutén- és a cukortartalma, így nagyon egészségtelen az emésztésre és az anyagcsere-folyamatokra nézve” – magyarázta Gioffre.
A sör olyan erjesztett gabonafélékből készül, mint az árpa, a búza és a kukorica. Ezek közül sok gabonaféle glutént tartalmaz, amely gyakran okozhat gyulladást, emésztési problémákat.
A sör készítése során úgynevezett kongenerek – az alkoholos erjedés egyik mérgező mellékterméke – keletkeznek, amelyek az erjedés melléktermékei. Ezek hozzájárulhatnak a másnapossághoz, és megterhelhetik a májat.
A gin közel semleges pH-jával ellentétben a sör erősen savas, ami irritálja a bélrendszert és felborítja a szervezet pH-egyensúlyát.
„Ez a savasság az élesztővel és a cukorral kombinálva felnyomja az inzulinszintet, ami vércukorszint-ingadozáshoz vezethet. Idővel ezek a vércukorszint-kiugrások inzulinrezisztenciához, súlygyarapodáshoz és az oly rettegett sörhashoz vezethetnek” – mondta a szakértő.