Tévhitek, az egészséges reggelikkel kapcsolatban

Vágólapra másolva!
A reggelit gyakran a nap legfontosabb étkezésének tartják, épp ezért sem mindegy, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe. Vannak azonban kifejezetten egészségesnek tartott ételek, amikkel azért jobb ha vigyázunk. Mutatjuk, mire figyeljen, ha ezeket a népszerű reggeliket fogyasztja.
Vágólapra másolva!

Mindannyian tudjuk, hogy a reggeli kihagyása negatívan befolyásolhatja az egészséget, de ha rossz ételválasztással kezdjük a napot, az ugyanolyan káros lehet - írja a Mirror.

Íme öt „egészséges” reggeli finomság, amelyek nem olyan jók az Ön számára, mint gondolná. Ha ezek közül bármelyik szerepel a reggeli rutinjában, itt az ideje, hogy átgondolja és akár kiiktassa őket.

zöldség, gyümölcs
Fotó: Unplash

1. Aszalt gyümölcs

Ugyan az aszalt gyümölcsök tele vannak rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, mégsem tesznek jó a cukorszintnek. Ráadásul az aszalt gyümölcs kalóriadúsabb, mint a friss gyümölcs, számol be a Surrey Live.

Egyes szárított gyümölcsök hozzáadott cukrokat és szulfitokat is tartalmaznak, ezért fontos, hogy vásárlás előtt nézze meg jól az összetevőket. 

2. Ízesített joghurt

Lehet, hogy az ízesített joghurtok jó ízűek, de sokkolóan sok cukrot, mesterséges édesítőszert és mesterséges ízesítőket tartalmazhatnak. Egyesek 100 grammonként 22 gramm szénhidrátot tartalmaznak, beleértve a 15 gramm hozzáadott cukrot is.

A túl sok cukor nem csak a hízáshoz járulhat hozzá, hanem – olyan ijesztő egészségügyi problémákkal is összefüggésbe hozható, mint a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek. Arról nem is beszélve, hogy tönkreteheti a bélflórát, megzavarhatja az emésztőrendszer egészségét és általános jólétét.

3. Turmixok

Ne hagyja, hogy a  turmix  megtévessze – ügyelnie kell a bennük rejlő cukor mennyiségére is, ugyanis nagy mennyiségben fogszuvasodást és egyéb egészségügyi problémákat is okozhatnak.

Ráadásul sok turmixban elveszik a valódi rost, ami gyors vércukorszint-ugráshoz vezet, és később még éhesebbé válhatunk tőle. A British Heart Foundation figyelmeztetést adott ki, megjegyezte: "Még ha teszünk is hozzá zöldségeket, például spenótot vagy kelkáposztát, még akkor is valószínűleg magas lesz a cukortartalmuk."

4. Gyümölcslé

A gyümölcslé egy másik trükkös élelmiszer. Persze, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és növényi vegyületekkel. A gyümölcslé azonban, bár frissít, gyakran magas cukortartalmú, és túlzott fogyasztása káros egészségügyi hatásokhoz vezethet. A préselési folyamat a rostokat is eltávolítja, ami segítene a szénhidráttartalom kiegyensúlyozásában.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy még az „egészséges” gyümölcslevek sem lehetnek olyan hasznosak, mint amilyennek látszanak, és egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Sok boltban vásárolt gyümölcslé hozzáadott cukrot és különféle adalékanyagokat tartalmaz. Ha szereti a gyümölcslevet, fontolja meg azt, hogy korlátozza a bevitelét napi egy kis pohárra (150 ml).

5. Energiaszelet

A Diabetes UK figyelmeztetést adott ki az energiaszeletekkel kapcsolatban: "Bár gyakran egészséges snacknek gondolják, ez nem mindig így van, mivel sok fajtában meglepően sok cukor van. 

"Az elfogyasztott szénhidrátok glükózzá (vércukorrá) bomlanak le, amelyet aztán az Ön és szervei működésének fenntartására használnak fel." Az energiaszeletek elsősorban a szénhidrátokból nyerik „energiájukat”, ami gyakran magas cukortartalmat eredményez, akár természetes gyümölcscukrokról, akár hozzáadott cukrokról is legyen szó.

Ez nagyszerű, ha edz, és pótolnia kell az elégetett kalóriákat. Ha azonban nem tervezi ilyen energia elégetését, akkor az zsírként raktározódhat.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!