A szerencsehozó ételt milliók készítik el Tibetben, Nepálban, Bhutánban és Indiában a Loszárra készülve – írja a BBC.
A tibeti újév központi étele a khapse, ami a hagyomány szerint békét és szerencsét hoz az újévben. A tradicionális finomság búzalisztből, vajból, cukorból és olajból készül, ízre és állagra is nagyon hasonlít a nálunk népszerű farsangi édességre, a csörögefánkra.
A khapse formája és pontos receptje régiónként eltér. Egyes helyeken mézzel csorgatják le, máshol porcukorral szórjk meg, míg a formák tárháza végtelen. A khapse közösségkovácsoló, általában hatalmas mennyiségben sütik, és megosztják a szomszédokkal és rászorulókkal.
Hozzávalók:
- 130 gramm búzaliszt
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- fél teáskanál sütőpor
- egy csipet só
- ¾ bögre víz
- Olaj a sütéshez
Elkészítés:
- Egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, majd fokozatosan öntsük hozzá a vizet, és gyúrjunk belőle könnyed tésztát. Takarjuk le, és pihentessük 20–30 percig.
- A tésztát ezután osszuk kisebb, egyenlő darabokra, és nyújtsuk ki 3-5 mm vastagságúra. Vágjuk fel hosszú csíkokra, majd csavarjuk meg vagy formázzunk belőle különböző alakzatokat. Hagyományos forma a csavart és a hurkolt khapse is.
- Hevítsük fel az olajat közepes hőfokra, és süssük aranybarnára a megformázott tésztákat.
- Fogyaszthatjuk ízesítetlenül, vagy mézzel csorgatva is.
A Loszár a tibeti újév, a legfontosabb ünnep Tibetben és a tibeti kultúrkörben élők számára. A holdnaptár szerint számítják, így dátuma évente változik, általában februárra vagy március elejére esik. 2025-ben a Loszár február 28-án kezdődik. A Loszár összesen 15 napig tart, az emberek ekkor a megújulás és az új kezdet lehetőségét ünneplik.