Tibeti finomság, ami szerencsét és békét hoz

Vágólapra másolva!
A tibeti újév központi étele a khapse. A ropogós édesség szerencsét és békét hoz az új évre, és az elkészítése is pofon egyszerű.
Vágólapra másolva!

A szerencsehozó ételt milliók készítik el Tibetben, Nepálban, Bhutánban és Indiában a Loszárra készülve – írja a BBC.

A Loszár a tibeti újév, a legfontosabb ünnep Tibetben és a tibeti kultúrkörben élők számára. A holdnaptár szerint számítják, így dátuma évente változik, általában februárra vagy március elejére esik. 2025-ben a Loszár február 28-án kezdődik. A Loszár összesen 15 napig tart, az emberek ekkor a megújulás és az új kezdet lehetőségét ünneplik. 

A tibeti újév központi étele a khapse, ami a hagyomány szerint békét és szerencsét hoz az újévben. A tradicionális finomság búzalisztből, vajból, cukorból és olajból készül, ízre és állagra is nagyon hasonlít a nálunk népszerű farsangi édességre, a csörögefánkra. 

image

A khapse formája és pontos receptje régiónként eltér. Egyes helyeken mézzel csorgatják le, máshol porcukorral szórjk meg, míg a formák tárháza végtelen. A khapse közösségkovácsoló, általában hatalmas mennyiségben sütik, és megosztják a szomszédokkal és rászorulókkal. 

Hozzávalók: 

  • 130 gramm búzaliszt 
  • 2 evőkanál cukor 
  • 2 evőkanál olvasztott vaj 
  • fél teáskanál sütőpor 
  • egy csipet só 
  • ¾ bögre víz 
  • Olaj a sütéshez 

Elkészítés: 

  1. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, majd fokozatosan öntsük hozzá a vizet, és gyúrjunk belőle könnyed tésztát. Takarjuk le, és pihentessük 20–30 percig. 
  2. A tésztát ezután osszuk kisebb, egyenlő darabokra, és nyújtsuk ki 3-5 mm vastagságúra. Vágjuk fel hosszú csíkokra, majd csavarjuk meg vagy formázzunk belőle különböző alakzatokat. Hagyományos forma a csavart és a hurkolt khapse is. 
  3. Hevítsük fel az olajat közepes hőfokra, és süssük aranybarnára a megformázott tésztákat. 
  4. Fogyaszthatjuk ízesítetlenül, vagy mézzel csorgatva is. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!