Így készülnek az árpagyöngyös húsgombócok tejfölös káposztában
2025. március 11. 09:57
Olvasási idő: 5 perc
Vágólapra másolva!
Ha gyorsan szeretnénk valami finomat főzni, amihez nem kell sok idő vagy bonyolult hozzávalók, eláruljuk, mi az ideális választás. Az árpagyöngyös húsgombócok alapanyagai ugyanis könnyen beszerezhetők, és az étel elkészítése sem igényel túl sok előkészületet. Egy ízletes, tápláló fogás, amely garantáltan elnyeri majd a család tetszését.
A gersli vagy árpagyöngy egészséges gabonaféle, amit már a vikingek és a római gladiátorok is fogyasztottak, erjesztett levét pedig az ókori Egyiptomban szomjoltónak használták. Az árpagyöngy hántolt és méret szerint osztályozott árpa. A gersli szó a német Gerste (árpa) kicsinyített formája. Tibetben az árpaszemeket homokkal összeforrósítják, leszitálják, szárítják, és ezután hántolják lábbal taposva. A modern előállítás hántolóüzemekben történik, ahol az árpaszemeket hántolják és osztályozzák.
A gersli vagy árpagyöngy egészséges gabonaféle, amit már a vikingek és a római gladiátorok is fogyasztottak Fotó: Vidék íze
Sokféleképpen felhasználható: készülhet belőle tartalmas köret, rizottó, édes és sós kása. Sok helyen kihagyhatatlan eleme a töltött káposztának, a sóletnek – gazdagabbá, kiadósabbá teszi ezeket az ételeket. A következő receptben a húsgombócot tettük még laktatóbbá vele.
Árpagyöngyös húsgombócok tejfölös káposztában
Hozzávalók:
A húsgombócokhoz:
50 dkg darált sertéshús
10 dkg gersli
1 db tojás
só, bors
A káposztához:
2 nagy vöröshagyma
zsiradék
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 kg savanyú káposzta
1 evőkanál liszt
2 dl tejföl
1 teáskanál szárított kapor és borsikafű
só, bors
Elkészítése:
Finomra vágjuk a vöröshagymát, és megdinszteljük egy-két evőkanál zsiradékon. Ha már átlátszó, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és fél percig együtt pirítjuk. Levesszük a tűzhelyről, elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát.
A savanyú káposztát megkóstoljuk, ha túl savanyúnak találjuk, átmossuk hideg vízzel. Deszkára fektetjük, kicsit átvágjuk a szálakat, hogy könnyebb legyen majd a fogyasztása. Rátesszük a pörköltalapra, öntünk rá kevés vizet, és kis lángon elkezdjük főzni.
Közben összeállítjuk a húsgombócokat. Összekeverjük az összes hozzávalót, és kis gombócokat formázunk belőle (fontos a méret, mert a túl nagy gombócokban nem főne meg a gersli). Beletesszük a fövő káposztába. Bő fél órán át főzzük, közben többször óvatosan átkeverjük, és ha szükséges, öntünk alá egy kevés vizet.
Fél óra múlva kiveszünk egy gombócot, kettévágjuk, megnézzük, hogy megfőtt-e. Ha jónak ítéljük, akkor az egy evőkanál lisztet kevés hideg vízben csomómentesre keverjük.
Hozzáforgatjuk a tejfölt, és beleöntjük a csendes forrásban lévő káposztába a kaporral és a borsikafűvel együtt, és még pár percig forraljuk, hogy besűrűsödjön a lé. Friss kenyérrel vagy péksüteménnyel kínáljuk.