Ezekkel az ételekkel csökkenthetjük a vastagbélrák kialakulásának kockázatát

Vágólapra másolva!
A vastagbélrák egyre több embert érint, de a megfelelő étrend segíthet csökkenteni a kockázatot. A kutatások szerint a tejtermékek és a rostban gazdag ételek támogatják a bélflórát, míg a feldolgozott húsok és az alacsony rosttartalmú étrend növelhetik a betegség esélyét. A szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a rendszeres szűrés továbbra is kulcsfontosságú a megelőzésben.
Vágólapra másolva!

A vastagbélrák évente több mint 44 000 új esetet regisztrálnak az Egyesült Királyságban, és a fiatalok körében is növekvő tendencia figyelhető meg. Azonban új kutatások szerint a napi tejfogyasztás és a rostban gazdag ételek, mint az édesburgonya és az alma, segíthetnek csökkenteni a betegség kockázatát – írta a Mirror.

Képünk illusztráció. Fotó: Unsplash

A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a tej, a tejtermékek és a rostok hozzájárulhatnak a vastagbélrák megelőzéséhez, míg a feldolgozott húsok és alacsony rosttartalmú étrendek a gyulladást és a rák kockázatát is növelhetik. 

A kutatók szerint a bélflóra egészsége kulcsszerepet játszik a betegség megelőzésében, és a komplex szénhidrátok, mint a teljes kiőrlésű gabonák és zöldségek fontos tápanyagokat biztosítanak a bél számára.

Bár az étrend szerepe vitathatatlan, a szakértők hangsúlyozzák, hogy a rendszeres szűrés továbbra is a legfontosabb eszköz a rák korai felismerésére és kezelésére.
Azoknak, akiknek a családjában előfordult vastagbélrák, genetikai hajlamuk van rá, vagy egészségtelen életmódot folytatnak (dohányzás, alkoholfogyasztás, rostszegény étrend, mozgáshiány), érdemes korábban elvégeztetniük a vizsgálatokat. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!